2020.10.12.óra 16,45.perc A János evangyéliom 10. fejezet: 1-42 ,v
(1-17, 20, 22-24, 42.)
A jó pásztor.
1 „Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló.
2 Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora. 3 Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket. 4 Amikor mindegyiket kivezeti, elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját.
5 Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját.” 6 Ezt a példabeszédet mondta nekik Jézus, de nem értették, mit akart vele mondani.
7 Jézus folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok a juhok számára a kapu.
8 Azok, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok.
9 Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál.
10 A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.
11 Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért.
12 A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem sajátjai, otthagyja a juhokat és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. 13 A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
14 Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, 15 mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. 16 De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is ide kell vezetnem. Hallgatni fognak szavamra, s egy nyáj lesz és egy pásztor. 17 Azért szeret az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd újra visszavegyem.