szentimrei.agnes Creative Commons License 2023.03.29 0 0 27225

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!

Sajnos oszlop leverése itt esélytelen, a talaj sívó homok, mint a por, ráadásul miután megvettem a házat (egy közel 60 éves kádárkocka, üres kerttel, öreg tulajtól) derült ki, hogy a homok alatt kb. 40-50cm mélyen sittel van feltöltve a kert. 10-12 éve mást sem csinálok, mint minden elültetendő növénynek óriási lyukakat ások, komposzttal keverve megy vissza a felső pár centi homok, ebbe ültetek. Anno a szőlő is ilyenbe ment, ide (és a fák alá) zsákos trágya is került. Mostanra elértem, hogy a szőlő 3. éve terem, de a gyümölcsfák még 12 évesen is akkorák, hogy létra nélkül szedhetőek, de legalább élnek:)

A veteményesbe egy paradicsomkaró leverése is vicc, ütöm, aztán megbicsaklik, eltörik, mert egy megbúvó tégladarabba ütközött. Ezért gondoltam a bevált "lukat ások, sittet kidobálom" módszerre, és mivel itt a kötött talaj nem tartaná meg a támrendszert, a betonozásra.

Sajnos semmiféle ügyes szerszámot kölcsönkérni nem tudok, és úgy vélem, a csiga is esélytelen itt, de a feszítőszigony játszhat, már ha erre gondoltál https://www.kerttechnika.hu/index.php?page=adatlap&page2=termekek2&id=3478&offerid=&alkat=156

A két szélső oszlop közt kb. 6 méter a táv, a középsőt azért gondoltam, hogy az esetleges súlyt elbírja.

Előzmény: van_Persil (27224)