Sparherd Creative Commons License 2023.03.24 0 0 269932

Akkor ezt tegyük helyre, mert erős zavart érzek itt.

A belgyógyászat nem tudom, hogy kerül ide, nem írtál emésztési zavarokat, csak fejfájást és idegességet. Azt a háziorvos fel tudja mérni, hogy mi lehet az ok, és küldhet vizsgálatra.

Lehet hallási probléma - pl. bizonyos hangfrekvenciára fülfájás, fejfájás jön, hallottam átmeneti látásproblémáról is.

Lehet pszichológiai probléma, ami többféle lehet, kétfélét sajnos megtapasztaltam, az egyiknél egy társasházi lakó állandóan panaszkodott egy másikra zajok miatt, amik másokat nem zavartak. Két évvel később derült ki, hogy személyes ellentét volt a háttérben valamilyen rossz cselekedet miatt, állandóan attól félt, hogy vele is megtesz valamit az illető és bizonyos zajra félt, hogy "most kezdődik".

A másik kicsit hasonló, amikor az agy megjegyzi, hogy bizonyos hang esetén volt egy negatív reakció, és erre nem úgy reagál, hogy megpróbál más hangokra figyelni, hanem mereven figyeli, hogy mikor szólal meg ismét az a hang és azonnal "csinálja a balhét" belül, itt valami "beidegződés" lehet a mozgatórugó, ezért javasoltam, hogy próbáld meg felidézni, hogy volt-e hasonló probléma korábban. (Pl. valaki egy komolyzenei rendezvényen dührohamot kapott, később kiderült, hogy amikor meghalt egy közeli hozzátartózója, az a zene ment a háttérben.)

A pszichiátria az a gyógyíthatatlan mentális esetekkel foglalkozik, amikor már egyértelmű, hogy az illetőnek fóbiája vagy elmezavara van, ezeket csak kezelni lehet, vagy időlegesen tünetmentessé lehet tenni - pl. az alkoholizmus is ilyen, nincsen gyógyult alkoholista, mert bármikor visszaeshet egy pillanat alatt.

A pszichiátriának azért van negatív hatása is, mert - mivel oda már csak tartós, esetleg élethosszon át tartó - kezelésre szorulók kerülnek oda, azonnal a társadalmi veszéllyességet vizsgálják először, hogy az illetőt el kell-e zárni, ha nem, akkor jobb egy időre "befektetni" valahova, vagy maradhat a járóbeteg ellátás.

Előzmény: CBNora (269915)