A görögöket pl. a minószi krétaiak, a thiraiak/théraiak (ma Szantorini), s a pelaszgok is megelőzték.
Lásd Akrotiri városa, kb. 4.000 éve épült, 2 és 3 szintes lakó- és kommunális épületek, s kb. 3.600-3.700 éve pusztult el. (Vulkánkitörés)
- - -
Hol tagadtam, hogy a szkíta kultúra régi kultúra? Idézd!
Hol tagadtam, hogy a szkíta kultúra - mint az általunk ismert első (részben) európai lovaskultúra - jelentősen hatott a sztyeppe világára és az azzal érintkező mezőgazdasági és városi kultúrákra, társadalmakra? Hisz mi is a sztyeppéről jöttünk. Idézd!
Az, hogy a kusiták - akik egyiptomi fáraó dinasztiát is adtak - fekete afrikaiak s nem szkíták ennek semennyire nem tagadása, még ha Jokki bele is bolondul. (Az abesszin állam szintén afrikai képződmény, ha érte is egyiptomi, arab, indiai hatás is, nem kellettek ahhoz szkíták oda.) Az meg, hogy szerintem - lévén ezt mutatják a jelenlegi tudományos tények, felfedezések - a szkíták tudtommal nem 6. vagy 7.000 évesek, az ugyan mitől a létezésük vagy a kultúrájuk tagadása? (A japán császári házról sem hiszem, hogy a Naptól származik, isteni, s időtlen idők óta "van", ettől még 1.500 éve létező uralkodó család. Ami tiszteletre méltó így önmagában is. Mint ahogy a 3.500 vagy 4.000 vagy 4.500 év is.)
Íjazni-nyilazni, meg - jelen tudásunk szerint - egyes területeken már 70.000 éve is tudott az ember, akkori a jelenleg ismert legkorábbi, az íjakhoz-nyilakhoz köthető régészeti lelet. Nem hinném, hogy szkíta lelet lenne ... Hozzájuk, majd, a lovasíjászat lesz köthető.