Grapeface098 Creative Commons License 2023.03.22 0 0 27207

Sziasztok!

 


Nézegettem KSH statisztikákat a szőlőről/borászatról. Látom, hogy a szőlő földterületek száma drasztikusan és tartósan csökken (2003: 93.3 ezer ha, 2022: 60.2 ezer ha), illetve ugyanígy a betakarított szőlő, bor a termelői mérleg is folyamatosan csökken. Ezzel szemben mondjuk művelési ág szerint a szántók, gyümölcsösök vagy erdők mérete közel sem ilyen mértékben csökken, vagy akár növekszik. 


Ennek mi az oka? Rosszak a jövedelmezőségi mutatók? Vagy ez a csökkenés Európa szerte megfigyelhető, mert a lakosság egyre kevésbé akar gazdálkodással, mezőgazdasággal foglalkozni?

Esetleg prognosztizálható egyfajta fordulópont akár ebben az évtizedben közepén/végén amikor ezek a földterületek drasztikusan elkezdenek felértékelődni? 

 

Célzottan egyébként a szőlőterületek és a megművelt szőlők témakörében érdekelne ez, főként, hogy Magyarországot mint bornemzet szokták emlegetni. Bár az látható, hogy az egy főre vetített éves fogyasztás is folyamatosan csökken, de ennek vajon mi lehet az oka? Rossz marketing? Kevés minőségi termék? 

 

 

https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0008.html

https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0026.html

https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm11.html