pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.03.19 -1 1 5112

Én is azt írtam, hogy jelenleg úgy tudjuk, hogy a Botali kultúra volt az első, amelyik háziasította a lovat, én az i.e ~ 3.500-at idéztem*, ami 5.700 éve volt, de ők még nem lovagoltak, már életmód szerűen pláne nem, annak régészeti nyomai maradtak volna.

-> Annak - tudtommal legalább is - nincsenek régészeti nyomai (lovagolt ló - és lovasfelszerelések), hogy már ekkor lovagoltak, lovon harcoltak. Már pedig, ha így lett volna, akkor minden valószínűség szerint igen hamar elterjedt volna a teljes szteppevilágban, rögvest tömeges lett volna - lásd az észak-amerikai prérin villámgyorsan, egy max. két nemzedék alatt teljes hosszában elterjedt a lóhasználat a préri vadásztörzsei között, s az ott élők kizárólagos életformájukká vált (a prérin nem maradt gyalogos életmódot folytató törzs egy sem).

Azaz, legalább is lényegi új adatok megjelenéséig, továbbra is úgy vélem a lovaglás, lovon vándorlás, lovon harcolás életformává legkorábban persacc 4.000-4.500 éve vált/válhatott, lásd:

"A harcászati jellegű lótartás megjelenése a kelet-európai sztyeppe vidéken a Szintasta-kultúrához (Kr. e. 2200–1800) köthető.",

ennél korábban nemigen.

*"Ez volt az ún. Botai-csoport, melyről L. Orlando munkacsoportjának egy korábbi tanulmányában (Gaunitz et al. 2018) bebizonyosodott, hogy ezeket háziasították a legkorábban, valamikor Kr. e. 3500 környékén a Kazah-sztyeppéken, bár ekkor még elsősorban tejéért és húsáért szaporították, semmint hátaslóként tenyésztették."

S nekem semmi bajom sem az 5.700 évvel (ló háziasítása), sem a 4.200 évvel (lovaglás/állandó lovaglás, lovasnomád életmód kialakulása), igen hosszú, beláthatatlan idők ezek így is, felesleges erőlködni, hogy fantáziálás útján netán 7.000 vagy akár 30.000 is valahogy kihozható legyen. Minek?

Ettől viszont még semennyire sem fog zavarni, ha egyszer majd új adatok, felfedezések révén esetleg kiderül, hogy az előbbi mondjuk 7.500, az utóbbi pedig 5.500 éve történt. Nekem tökéletesen megfelel, amit a tények mondanak/mondanak majd. :)

Előzmény: merigazoi (5111)