töki49 Creative Commons License 2023.03.19 0 0 104644

Sziasztok!

Kis segyítségért, illetve tájékozódásért fordulnék hozzátok.

Lelkes BTTB (TT) rajongó vagyok és "megmérgeztem" ezzel anno a kisfiamat is. Amikor időnk van, szoktunk játszani a meglévő technkával. Asztalunk nincs sajnos, de van kb 13 mozdony, 60-70 vagon és persze a többi kiegészítő, ami egy ilyen mókához szükséges.

Az első kérdésem az lenne a mozdonyokkal kapcsolatban, hogy mennyire tesz jót, vagy rosszat a mozdonyoknak, ha állnak, dobozban vannak, (nem játszunk vele)? Mondjuk évente csak 2x 3x!

Ugyanis, mivel nincs asztal a pályát mindig össze kell állítanunk és ugye az idő egy ilyen ténykedésre igen huzamos. Karbantartásokat milyen időközönként kell végezni? Kell e egyáltalán, ha nem használja a vontatókat rendszeresen az ember?

A következő kérdésem pedig szintén hasonló.

Előreláthatólag ránkszakad egy gyüjtemény, ami kb 100db-os, (mozdonyok). Vegyesek, régi BTTB, Roco, Piko, digitálisan előkészítettek,  stb...

Ezek kb 20-25 éve dobozban vannak, egy métert sem mentek, pályát nem látott egyik sem, de még 10cm-t sem!

A kérdés, mennyire tehetett jót, vagy rosszat ez a hosszú "pihenő" ezen járgányoknak? Csökkent e az értékük, vagy netalán nőtt, azzal, hogy nem játszottak velük? (Dobozban "aludtak" ennyi ideig)!

Gondolom majd egy állapotfelmérés azért szükséges az egész gyüjteményre, de azért míg 100db mozdonyt átnéz az ember úgy, hogy kevésbé ért hozzá.....hát nem tudom, az rengeteg idő lehet.

Válaszaitokat a kérdéseimre előre is köszönöm és köszönöm, hogy leírhattam.

Üdv

Töki