Nóra, mindenki azt írta (máshol is) hogy csak május felé ültessem ki.
És ha:
Ó, hát akkor újratervezés jön, valószínűleg.
Két okból akartam kiültetni hamarabb:
-a mesterséges megvilágítás segít a növénynek, de ez nekem gyengébb a természetes fénynél.
Igy pont e miatt 24 órásban megy, de nem akarom hogy felnyúljon, törékegy vékony ágakat képezve, majd kirakáskor az első szél letöri, mert vékony.
-Májusban a gyökeresedés már nem olyan jó, nagyon nagyon locsolni kell, bár ez nem biztos, hiszen ezek már mondhatom "földlabdásak", ami elméletileg később is kiültethető.
És ha a következőket tenném:
-a helység hőfokát leveszem 8 °C fokra. (Lejjebb nem hiszem hogy engedi a szbályzó).
-berakhatok egy ventillátort, ami előbb gyengébben majd erősebben "lebegteti a leveleket, a szél hatását utánozva, a levelek és a szárak megerősödését várnám ettől.
-napközben kirakom a levegőre (nyilván ha nincs fagy.)
-kiültetéskor esetleg kaphat egy fagyvédelmi permetezést. (Pld. az emlegetett 5% glicerin oldatot, az teljesen bio, és pár napig véd valamelyest.)
Az első hét lehet a kritikus kiültetés után, utána aklimatizálódik szerintem.A virág (még nincs is) nem számít most, csak a levelek meg a növény kell hogy idén megmaradjon és szépen legyökeresedjen, és nőjön valamekkoráea a korona.
Itt nincs olyan hideg mint máshol, tehnap éjszaka volt -2 egy két órán át, ma is ennyit mond, holnap éjszaka -1-et, utána fagymentes éjszakák egy hétig hétfőtöl.Nappal meg +12°C most és +16 fok vagy magasabb hétfőtöl.
A kajszi pedig nem sima kajszi, hanem egy rendkívül hidegtűrőnek és fagyálónak leírt, és emellett kései virágzású fajta is, ami ahideget valószínűleg jobban bírja.
Így is kockázatos szerinted?