Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.16 -2 0 20146

Sziasztok!

A cukorgyártás legutolsó fázisa a barna cukorhoz hozzáadják a "meszet", ami kifehéríti. A természetes cukor eredeti színe barna. Régen nem volt tetszetős ebben a formában, így mésztejjel fehérítették ki.  Egy ember élete során 1-2 mázsa cukrot elfogyaszt. Így mesterségesen visszük be a szervezetünkbe a meszet. (gerincoszlop meszesedés, ér el meszesedés, koszorúér elmeszesedés..stb.) Dédapáink ették a melaszt (csúnya barnán), süveg cukrot (csúnya barnán), mézet, krumpli cukrot. Gutaütésre meg piócát használtak.

...hogy visszatérjek a témához, a mész kivonhatja a felületi sejtekből a nedvességet, ami megfagyhatna.

Anyósom mesélte, hogy a ceglédi kutatóban a fagyok előtti napokon a szocialista brigádok délelőtti műszakja hordta ki kajszisba a szalmákat. meg volt adva, hogy hány soronként, hány fánkként kellet lepakolni a szalmát. A másik szocialista brigád meg éjszakára ment dolgozni (tüzelni) Lajtos kocsiba a vizet is kivitték még napközben. A fagyos években, (mert akkoriban is voltak ilyen idők) mindig megmentették a gyümölcsöst, hektár számra.

Pár évvel ezelőtt, én is próbáltam az akácerdőt megmenteni a fagyoktól. Három nadrág volt rajtam, a talpam alatt recsegett a megfagyott fű, olyan csillagos volt az ég, hogy a tejutat bárki megláthatta volna! Én csak füstöltem rendületlenül! Küzdöttem az égiekkel, EGY szál VASVILLÁVAL...

Olyan büdös, füstös voltam, hogy magam sem tudtam eldönteni, hogy a füsttől folyik e a könnyem, vagy a tehetetlenségtől...

 

Előzmény: Törölt nick (20140)