Sziasztok!
Van egy kb 8 éves kárpitozott, felfelé nyílós, ágyneműtartós franciaágyunk ami, a nem túl nagy súlyunk (60kg+75kg) alatt az évek során kigödrösödött. Vettünk rá memóriahabos fedőmatracot, az érzet valamivel komfortosabb lett, de a tartásbeli problémákat nem tudta megoldani. Gondolom a bonell rugók tetején lévő vékony szivacsréteg adta meg magát, ha kézzel nyomkodom, a kritikus helyeken érzem a rugók tetejét. Erősen gondolkozunk a cserén, az alábbi opciók jutottak eszembe:
1. Kárpitossal megcsináltatni a matracot. Ha szerencsém van, akkor lehet csak a szivacsot kell cserélni, rosszabb esetben a rugókat is, de attól tartok egyik megoldással sem lépek előre jelentőset, így ezt elvetném.
2. Új ágykeret+matrac vásárlása. Ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Ahogy nézem hasonló felfelé nyíló kárpitos keretek 200-250e körül indulnak plusz matrac, ami nekem már fájdalomküszöbön túl van.
3. Mivel az ágykeretnek semmi baja (az évek alatt itt-ott megerősítettem, plusz kapott még 2 lábat), így próbálnám azt megmenteni, és akkor csak matracot kellene vennem. Alulról kicsit megbontottam, és úgy láttam, hogy van egy fa keret, ami viszonylag sűrűn kereszt irányban össze van kötve, majd ezen van egy vékony pozdorja(?) lap, amin van a bonell rugózat és a szivacsozás. Kérdésem, hogy ha lebontom a matrac tetejét, akkor ez a sík lap felület alkalmas lehet-e hogy közvetlenül matracot tegyek rá? Gondolok itt első sorban a szellőzésre, illetve arra nem-e csúszkálni fog rajta a matrac, ugyanis a belső keret magassága kb a külső keret magasságával megegyező, így nincs perem ami körülölelné a matacot. (Én azt gondolnám hogy nem probléma, mert láttam olyan box ágykeretet ami nem bordázott és nem "peremes" pl Ergo Roxy (gigamatrac)).
Próba nélkül, pusztán a netes vélemények alapján az alábbi matracokra gondoltam: Rottex TR, Rottex TR-EX, Allegro, vagy Relaxx Signum Medium.
Köszönöm,
Krisztián