Kedves pancho!
Mindent elolvastam, értettem. Nézd meg, valahányszor errôl az ökölszabályról beszéltem, soha nem rejtettem véka alá, hogy Szepesy ezt nem kizárólagos, hanem csak egy általánosságban érvényesülô szabálynak tartja. Úgyhogy hagyjál már békén ezzel!
A Nyelvművelô kézikönyvnek a példái számomra amúgy is sokkal nagyobb súllyal esenek latba. Nem azért, mert (egyértelmű minôsítéssel) szinte szó szerint benne van (tök véletlenül) a mondatom, hanem azért, mert – mint írtam – a mai magyar nyelvszokást mégis csak sokkal hitelesebben mutatja be, mint egy egyszerzôs vitairat.
Éppen azért, mert bizonytalan a kérdés, meg aztán fogalmi zavarok is fölmerülnek (nyelvrokonság=közös tô; nyelvátvétel, nyelvkeveredés, etnikai keveredés: mind más és más), továbbra is azt mondom: a tudományos korrektségen túl ment Szepesy, amikor a magyar–török rokonságot minden magyarázat, feltétel nélkül megemlítette, sôt, bizonyítékként adta elô. Ha azt írja, hogy ô hisz ezen elméletben, de még nincs bebizonyítva, akkor fair a dolog; így kihasználta az olvasóinak a hiszékenységét ill. a nem szakember voltát. Mit terjesztett ezzel? Nyelvi babonát :-)
Szepesy e könyv egyik-másik cikkében nem átall igazának bemutatására középkori kódexeinkbôl, sôt, a legrégibb írásos nyelvemlékeinkbôl is idézni. Pedig nyelvészként neki kellene a legjobban tudnia, hogy jó néhány tárgyalt nyelvi jelenség még csak kialakulófélben volt a nyelvnek abban a szakaszában; alkalmazása nagyon is esetleges, fennmaradása kétséges volt. Az akkori nyelv korántsem volt annyira egységes, mint a mai (beleértve mai nyelvjárásainkat, különbözô nyelvi rétegeinket is); az ország földrajzi és kulturális-társadalmi tagozódása – no meg a központi királyi rádió-tv hiánya :-) – sokkal tágabb teret engedett a nyelvi változatoknak. Igaz ez a hangállományra, szóhasználatra, mondattani szerkesztésmódra, nyelvtanra. A kolostori meg a királyi udvarbeli stb. magyar sokkal jobban elütött a parasztitól, mintsem ma el tudnánk képzelni. – Úgyhogy én nagyon nem tudom Szepesyt mértékadónak tekinteni.