dave_dömper Creative Commons License 2023.03.03 0 0 7422

A Hokuseiho lehetséges sport-karrierjének sorsával kapcsolatos poémiához - problémaához csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy fiatal koromban (jó rég volt) sportszerűen kosárlabdáztam, jóllehet 180 cm-es testmagasságommal szinte eltörpültem az ott jellemzően előforduló "méretesebb" (200 - 215 cm-es termetűek között. Épp emiatt irányító voltam, mert a palánk alatt esélyem se lehetett volna a "góliát"

méretűek között. A hozzám hasonló, kisebb termetűek egy valóban releváns előnnyel rendelkeztek a

pályán, ez pedig a mozgás,- és reagálás-beli gyorsaság és készség, vakamint az ebből fakadó nem - elhanyagolható előnyök voltak.

Hokuseiho esetében - minden alkatbali előnye és valamint azon tényező mellett, hogy a sumo-sportbeli küzdés esetében korántsem azonos képességek "tehetik a Mestert", mindazonáltal az előbbi bekezdés soaiban említett alkat-beli tulajdonságok hátránykeltő hatásai itt a sumo-sportban sem elhanyagolhatók.

Éppen maga Hakuho is azzal volt üdítő kivétel a 190 cm-t meghaladó magasabb és a másfél mázyányit meghaladó test-tömegűek csoportjában, hogy - ha egyszer-már ő maga sem volt éppen gyors mozgású

(ahogy például Akebono és Musashimaru sem) - ám Ő maga, a rendkívüli reagáló képességével és ebből fakadóan rövid reakcióidejével valahogy kilógott a mackók (mint pl a maiak közül Ichinojo) kzül és ezzel lényegében eliminálni (kiegyenlíteni) volt képes az ebből fakadó alkatából következő hátrányt. Ráadásul

Hakuho másik zsenialitása még az is volt, hogy ehhez ki tudta alakítani az egészen sajátságos, egyéni küzdőmodorát-stíllusát és eellett még páratlan technikai tudással is rendelkezett. A jelenlegi Yokozuna, Terunofuji sem mentes, a Nagy Mackól"-ra hátrányosan jellemző tulajdonságoktól. Lomha és tetemes a reakcióideje és nem igazán jó a reagálóképessége sem. ERáadásul még a technikai repertoárja sem közelíti meg az egykori Császárét. Ennek az utóbbi tornák alkalmával számos esetben adtks a tanujelét.

Takakeisho is ugyanezekkel a problémákkal küzd és ráadásul még egyéb alakti tulajdonségai (mint például a hihetelen mértékben rövid karjai) sem igazán predesztinálják őt egy átvitt értelemben valóban Yokozuna -"méretű" sportember szerepére.