Korábban voltam itt más néven, kérdeztelek titeket, és pár éve megvettem a Korg LP380-at másodkézból új állapotban. Ami nagyon tetszett hogy ár értékarányban a billentése érzetre messze a leghűebb, legjobb volt ebben a kategóriában, és ezt most is tartom. Viszont hangban azonos értékű hangszernél voltak jobbak (számorma). A kaszni/hangszóró is jó volt, ebben sem lehetett panasz, de amik benne vannak zengetők na az brutál szar szerintem, zajos, nem is élethű. Ha zengetés nélkül használod meg eléggé steril a hangja.
Aztán sajna történt egy balesetem egy körfűrésszel, kérdéses volt mi marad meg a jobb kezem pár ujjából (részletekbe nem mennék, elég horror). Akkor azt gondoltam, vége, és el lett adva a hangszer (az ország egyik legjobbnak mondott klasszikus zongoristájának, harmadhangszernek vette, technikai dolgokat gyakorolni éjszaka csendben). Eltelt 2-3 év és elég használható lett a kezem, bár nem érzek mindegyikkel. És akkor ahh próbáljuk meg, vegyünk zongorát.
Tavaly új állapotú használtként szembe jött velem ez a Roland. Gyereknek vették zeneiskolához, de kb csak állt a sarokban nem használta. Elég jó áron volt, így nem hagytam ott. Eléggé megcsappant a pandémia alatt a választék elektronikus zongorák tekintetében ez meg ott volt. Azt én is érzékeltem, maga a hangja, azaz hangrendszere gyengébb mint pl a LP380-é, nincs annyira "dögös" a mélye meg "vastag" hangja, de ugye mind a teljesítménye is kisebb az erősítőnek, a hangszóró teljesítménye is, és egyben mérete is kb 2/3-a méretben (felületben meg fele kb). Ilyen értelemben igazat adok, viszont azt vitatom kicsit mennyire pocsék a hangja a beépített rendszerrel. Van jobb, de annyira nem szidnám, mert hallottam sokkal rosszabbakat is. A billentése kicsit lágyabb mint a Korg-é volt, a kalapács mechanika érzete is talán kicsit kisebb, de nem gondolom rossznak egyáltalán. Maga a zongorahangok, egyéb hangok viszont szerintem elég jók - árkategórián felüli.
Ugyanakkor gyanítom, te 120R-t hallgattál meg, na az ég és föld a 130R hangjához képest, volt egy olyan is, azt otthagytam pont emiatt (meg más miatt is).
Mondjuk én totál hobbista vagyok, nem hasonlítottam össze 20-30 db zongorát ilyen értelemben - lehet értelme se lett volna számomra öregemberes tanulóként :-). Meg vagyok vele elégedve, néha bohóckodóm a mindenféle egyéb beépített dologgal, alapok, dob kíséret, többszáz hangminta, bár a pár gombon kezelni ezeket ami rajta van kicsit nehézkes. De ez tényleg huszadlagos dolog, zongoraként szeretném használni.