szalonna Creative Commons License 2000.03.28 0 0 52
Kedves euro! :-)

Meghatározásodban nincs semmi rendkivüli, söt én egészen természetesnek és elfogadhatónak találom. Szerintem az ember elöször is családjában, aztán baráti kapcsolatainak és nyelvi közegének környezetében van otthon - ezt még indokolni sem kell. Ezt nevezhetjük hazának is, nemzetnek is. Nyilvánvalóan a kultúrában is otthon vagyunk, ez is nagyrészt nyelvi közvetitésü, de azért az európai kultúra nyilván közelebb áll hozánk, mint a maláj. Ebböl a szempontból nyilván európainak érzi magát mindenki. Az is világos, hogy egy afrikai piacon valószínüleg egy holland turistához húzódsz közelebb, nem a beduinokhoz, ha mondjuk kérdésed van vagy zsebtolvajokat látsz.

Az európai patriotizmus (furcsa kombináció, nem is szoktam használni) szerintem természetes. Gondol a skandinávokra, akik egy külsövel (mondjuk közeépeurópaival szemben) körömszakadtáig védik egymást, de ha berugnak röhögnek egymáson meg még sérelmeket is mondanak - tehát vannak ellentéteik. Ilyen értelemben tehát érthetö a dolog. És azt is tudni kell, hogy a skandinávok egymással körömszakadtáig vitáznak a közös beruházások teherviselése során - ott mindenki svéd, dán vagy norvég, nem pedig skandináv.

Amit hajnaplpir itt igen nagylelküen idézett (kézcsók és kisztihand, egészen megjavítottad mindeddig kávénélküli reggelemet, kedves hajnalpír) - nos ez arra hivja fel a figyelmet, hogy a [viselkedéstani, etológiai értelemben] normális ember tudja, hogy a saját környezetére, hazájára számíthat, azt kell építenie, annak az iskolái nevelik emberré a gyerekeit. Nyilvánvaló, hogy ezt a környezetet kell segítenie és gyarapítania, szemben a szomszédéval - ennyit egy állat is tud a saját hordájáról. Azt mondani (Te nem mondtál ilyet), hogy én Európát szeretem, de speciel benne a saját országomat nem - hát ez állatnyelvre lefordítva annyi: az az országod, amit szeretsz. Ha Európa, akkor az.

Az én régimódi értelmezésemben az européer az európai kultúrával rendelkezó embert jelentette. Én csak ebben a régimódi értelemben ismerem a szót, a mai EU világban nem találkoztam vele, nem is látom értelmét használni, mert szerintem úgy sem érti meg senki rajtunk kivül [1].

Üdv

szalonna

PS elnézést, egy személyes megjegyzés. Azt írod - no és most fognak hazafiatlannak nevezni - hát ez a megjegyzés számomra arra utal, hogy Te mintha (ne vedd sértésnek, hogy hipotézisekkel élek) eleve egy feltételezett ellentábor feltételezett véleményére számítanál. Legtöbbben így vagyunk ezzel, de ez az itteni viták egyik nagy baja. mert ez eleve elrendelt csoportbeosztás azért nagyon zavarnhatja a tiszta fogalmazást.

[1] ugyanígy tartózkodom az "értelmiségi" szó használatától is, annak meg ráadásul mások is a konnotációi - de ez már más téma.

Előzmény: europeer (48)