Mézes Laci Creative Commons License 2023.02.26 0 0 19981

3KERTGAZDASÁG 53 ( 2021) 2
Kajszifajták virágrügyeinek és virágainak fagytűrése

a természetes fagykárok felmérése alapján

SZALAY LÁSZLÓ, BAKOS JÓZSEF, TÓSAKI ÁGNES, FROEMEL-HAJNAL VERONIKA

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Intézet,

Gyümölcstermesztési Tanszék

E-mail: Szalay.Laszlo@uni-mate.hu

Összefoglalás

Hazánkban a kajszitermesztés eredményességét nagymértékben veszélyeztetik a téli és tavaszi

fagykárok. Ezt a legutóbbi évek termesztési tapasztalatai is megerősítették. A fajták értékelésének

egyik fontos szempontja ezért a fagytűrő képességük meghatározása, ami többféle módszerrel

történhet. Mesterséges fagyasztásos kísérletekkel nyomon tudjuk követni a fagyállóság változását.

Ez azonban nagyon munka és költségigényes, és nagyszámú fajta vizsgálatba vonását nem teszi

lehetővé. A másik módszer a szabadföldi természetes fagykárok felvételezése. Ezt ugyan csak

azokban az időpontokban tudjuk elvégezni, amikor fagykárt okozó lehűlések vannak, azonban

sok fajta vizsgálatára nyújt lehetőséget, és a fajták közötti különbségek jól kimutathatók ezzel a

módszerrel is. A MATE (korábban SZIE) Gyümölcstermesztési Tanszékén mindkét módszert

alkalmazzuk. Jelen cikkünkben az utóbbi 14 év szabadföldi fagykár felvételezéseinek eredményeit

elemezzük. A vizsgálatokat a Tanszék soroksári kísérleti ültetvényében végeztük, és 50 kajszifajtát

vizsgáltunk. Fajtagyűjteményünkben vannak hazai és külföldi fajták is. Mindkét csoporton belül

nagy különbségeket találtunk a fagytűrés tekintetében. A magyar fajták közül kiváló fagytűrést

mutatott mindegyik vizsgálati időpontban a ’Rózsakajszi C.1406’, ezen kívül a ’Budapest’ is a

legjobb fagytűrésű fajták csoportjához tartozott. Jó fagytűrésűnek bizonyult a ’Ceglédi arany’ és a

’Mandulakajszi’. Közepes fagyállóságú volt többek között a ’Gönci magyar kajszi’, a ’Magyar kajszi

C.235’, a ’Pannónia’ és a ’Ceglédi kedves’. Gyenge fagytűrést mutatott a ’Ceglédi óriás’, a ’Ligeti

óriás’ és a ’Ceglédi bíborkajszi’. A külföldi fajták közül a ’Bergeron’ és a Kanadában nemesített

fajták voltak a legfagytűrőbbek, a ’Veecot’ és a ’Harcot’ kivételével. A Romániában nemesített

fajták a ’Litoral’ kivételével jól bírták az erőteljes lehűléseket. Az új divatos fajták közül egyedül a

’Kioto’ mutatott jó fagyállóságot. A ’Bergarouge’ a közepes, a többi (’Pinkcot’, ’Sylvercot’, ’Spring

Blush’, ’Sweet Red’, ’Carmen Top’) a kifejezetten fagyérzékeny fajták közé tartozott. Vizsgálati

eredményeink felhívják a figyelmet a gondos fajtaválasztás fontosságára a kajszitermesztésben.