Mézes Laci
2023.02.26
|
|
0 0
19981
|
3KERTGAZDASÁG 53 ( 2021) 2 Kajszifajták virágrügyeinek és virágainak fagytűrése a természetes fagykárok felmérése alapján SZALAY LÁSZLÓ, BAKOS JÓZSEF, TÓSAKI ÁGNES, FROEMEL-HAJNAL VERONIKA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Tanszék E-mail: Szalay.Laszlo@uni-mate.hu Összefoglalás Hazánkban a kajszitermesztés eredményességét nagymértékben veszélyeztetik a téli és tavaszi fagykárok. Ezt a legutóbbi évek termesztési tapasztalatai is megerősítették. A fajták értékelésének egyik fontos szempontja ezért a fagytűrő képességük meghatározása, ami többféle módszerrel történhet. Mesterséges fagyasztásos kísérletekkel nyomon tudjuk követni a fagyállóság változását. Ez azonban nagyon munka és költségigényes, és nagyszámú fajta vizsgálatba vonását nem teszi lehetővé. A másik módszer a szabadföldi természetes fagykárok felvételezése. Ezt ugyan csak azokban az időpontokban tudjuk elvégezni, amikor fagykárt okozó lehűlések vannak, azonban sok fajta vizsgálatára nyújt lehetőséget, és a fajták közötti különbségek jól kimutathatók ezzel a módszerrel is. A MATE (korábban SZIE) Gyümölcstermesztési Tanszékén mindkét módszert alkalmazzuk. Jelen cikkünkben az utóbbi 14 év szabadföldi fagykár felvételezéseinek eredményeit elemezzük. A vizsgálatokat a Tanszék soroksári kísérleti ültetvényében végeztük, és 50 kajszifajtát vizsgáltunk. Fajtagyűjteményünkben vannak hazai és külföldi fajták is. Mindkét csoporton belül nagy különbségeket találtunk a fagytűrés tekintetében. A magyar fajták közül kiváló fagytűrést mutatott mindegyik vizsgálati időpontban a ’Rózsakajszi C.1406’, ezen kívül a ’Budapest’ is a legjobb fagytűrésű fajták csoportjához tartozott. Jó fagytűrésűnek bizonyult a ’Ceglédi arany’ és a ’Mandulakajszi’. Közepes fagyállóságú volt többek között a ’Gönci magyar kajszi’, a ’Magyar kajszi C.235’, a ’Pannónia’ és a ’Ceglédi kedves’. Gyenge fagytűrést mutatott a ’Ceglédi óriás’, a ’Ligeti óriás’ és a ’Ceglédi bíborkajszi’. A külföldi fajták közül a ’Bergeron’ és a Kanadában nemesített fajták voltak a legfagytűrőbbek, a ’Veecot’ és a ’Harcot’ kivételével. A Romániában nemesített fajták a ’Litoral’ kivételével jól bírták az erőteljes lehűléseket. Az új divatos fajták közül egyedül a ’Kioto’ mutatott jó fagyállóságot. A ’Bergarouge’ a közepes, a többi (’Pinkcot’, ’Sylvercot’, ’Spring Blush’, ’Sweet Red’, ’Carmen Top’) a kifejezetten fagyérzékeny fajták közé tartozott. Vizsgálati eredményeink felhívják a figyelmet a gondos fajtaválasztás fontosságára a kajszitermesztésben.
|
|