Mézes Laci Creative Commons License 2023.02.24 0 0 19945

Szervusztok! Új fórumozó vagyok. Beleolvastam az elmúlt írásokba, és nosztalgiám lett. Ceglédi kutatóba dolgozott az Édesapám, mint főkönyvelő, Anyósom mint kutató asszisztens Nyújtó Ferenc igazgatósága alatt. Magam is és feleségem is dolgoztunk a ceglédi kutatóban diákként a nyári szünidőben. Anyósom  több gyümölcsbírálaton, és nemesítésben vett részt. Kutatóhoz köthető a ceglédi bíbor, (ami nagyon zamatos, küllemre tetszetős),ceglédi óriás, ceglédi arany, ceglédi napsugár, ceglédi bájos, ceglédi zamatos, ceglédi kedves, ceglédi szilárd, Nyújtó Ferenc emléke, Magyar kajszi C. Kertvárosban lakom, több kajszifát hoztam a szomszédjaimnak kb. 37 évvel ezelőtt. Van egy tanyám amit utólag tudtunk meg, hogy egy igen fagyzugos helyen van. Voltak olyan gyümölcsfáim, amelyek 5 éven keresztül minden évben lefagytak. (kései fagyok) Pár éve olyan gyümölcsfákra vadászok, amik soká kezdenek virágozni. Gondoltam, hogy ami későn terem, az későn is virágzik!!! ezért hozattam meg a

Farbaly kajszi, sárgabarack
Extra késői termésű kajszi, július végén, augusztus elején érik, március végén virágzó fajta. Öntermékeny, kimagasló ízű és nagy, 70-80 g gyümölcs. Carmingo sorozat!

Ugyanakkor virágzott mint bármelyik kajszi, így aztán a tavalyi fagyok mind elvitték a termést. Vejeméknek is adtam 5 fát. Nagyon dicsérték! (Ők légvonalban 7 km vannak tőlem, az nem fagyos terület! Sajnos az a legnagyobb hiba, hogy mindenütt a gyümölcs érési idejét írják le, nem pedig a virágzásét!!! A kajszik az egyik legkorábban nyíló fák, így elengedhetetlen a minél későbbi virágzás.

Az idén hozzájutottam egy olasz fajtához, ami a legkésőbbi virágzású, de mégis a többivel terem.

Albinova® Minguzzi olasz nemesítő fajtája, ő a licence-adó is.
Középkései érésű fajta (kb. a Bergeronnal együtt érik). Öntermékeny, koronája felálló. Kontinentális
területekre és sík vidékre is ajánlják, későn virágzik. Főleg rövid termőrészeken hozza a gyümölcseit,
ajánlják hozzá a nyári metszést. Gyümölcsei nagyméretűek (3A-4A), szív alakúak, csillogó narancssárga
alapszínét 15-20 % piros fedőszín borítja. Magvaváló. Fán is jól tartható és a hűtőházi tárolást is jól bírja. A fajtában az íze a legértékesebb, karakteres. Az aromagazdagságát tökéletesen egészíti ki a sav-cuko
Rövid a tenyészideje.

Tavalyelőtt véletlenül lecsúsztam a fáról, tavaly december elején jutottam olyan fához ami szintén az Olasz nemesítőtől van, de itthon lett nyugvó szemre szemezve, (Albinova) fánként 2-2 szem. az egyik lejjebb,(ha rövidebb törzsűre szeretném, a másik feljebb).

Ha beválik az összes kajszimat átoltom, vagy szemezem. (Farbaly, Goldrich, ceglédi arany)

Még egy információ. Az őszi kálium is véd egy keveset a tavaszi fagyokon. a növény rostjait tömörebbé teszi.

Ugyanakkor dicsérik a borostyánkő savat a fagyok ellen. fagyos hajnal előtti napon kell permetezni. Én már megrendeltem, kipróbálom.