firpoliono2 Creative Commons License 2023.02.19 0 0 19899

Azt jól teszed, hogy próbálsz minél jobban utánaolvasni a témának. Viszont a legértékesebb információ a saját tapasztalatod lesz. 

Én a helyedben nemcsak a külföldi vonalban gondolkodnék, hanem a klasszikus magyar fajtákban is. Gönci kajszi jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik. Lehet, hogy az esetedben az lesz a befutó. De persze az is lehet, hogy valamelyik külföldi fajta.

 

Kajszitermesztés még hobbi szinten sem egyszerű, igényli a törődést. Hiányos tápanyagellátás, vagy túlterhelés miatt hamar le tud romlani a fa.

 

Fagytűrés szempontjából sincsenek csodák. Volt Bergeronom több is. A virágzáskori fagyokat tényleg jobban bírták, viszont az április 10. környékén érkező -2,-3 fok szinte teljes termésveszteséget okozott, mert sziromhullás után bizony ez a fajta is elég érzékeny volt a fagyra. Habár tény az is, hogy még a legfagyosabb tavaszokon is legalább kóstolónyi mennyiség mindig volt rajta.

 

Én egyelőre külföldi fajták közül egy Harlayne-nel kísérletezek. Ami érdekes a fajtánál, hogy nálam a magyar fajtákhoz képest korábban virágzik. Nagyon érzékeny a moníliára és ez a fajta is le tud fagyni. Sőt, nem tűnik fagytűrőbbnek, mint a mellette lévő Gönci. Termését még nem sikerült megkóstolni, de nekem a növekedési erélye miatt a Gönci jobban tetszik. 

Ceglédi zamatos is van, erősen nő, fagytűrésben kb. Gönci szintjén van, de ízben nem kiemelkedő, eléggé felejthető.

 

Szóval próbálkozzál több fajtával is. Lehet, hogy neked például

a Harlayne lesz a nyerő.

Előzmény: Törölt nick (19894)