Van tapasztalata valakinek a www.kiskert.com-ról?
Azért kérdezem, mert megnéztem őket, és szokatlanul sok kajszit árulnak, leírásaik szerint nem csak a klasszikus vagy új piaci francia fajtákat, hanem a fagytűrő és ellenálló kiskerti fajtákból is van 1-2 típus.
Ismeri valaki ezeket, van a kertjében:
ÚJ! 'LEROSA' középérésű, rezisztens fajta:
„Az USA-ban keresztezett, később Csehországban szelektált, 2000-ben törzskönyvezett, középkorai kajszifajta. Termése viszonylag korai, közepes, általában szabályos. A Lerosa sárgabarack termései közepes méretűek, hengeres alakúak, körülbelül 50 g tömegűek, alapszíne sárgás-narancssárga, néha vörös foltok borítják. A hús narancssárga, kemény, lágy állagú, fűszeres ízű. A tavaszi fagyokkal szembeni ellenálló képessége miatt a fajta peremterületeken is termeszthető. A sárgabarack leveleinek barnulásával szemben jobban ellenáll. A hagyományos sárgabarack vidékeken nem tud versenyezni a klasszikus fajtákkal.”
https://www.kiskert.com/gyumolcsfak-szabadgyokerrel/kajszi/ujvideki-botermo-stanley-torzson-info
másik:
ÚJ! 'ADRIANA' középérésű, rezisztens fajta:
„1984-ben Csehországban (Lednice) nemesített, középkorai keresztbeporzású kajszifajta, 1991 óta szelektált, a Vestar és a Seo fajták (mindkettő eredetileg Kínából) hibridjeként. Az Adriana sárgabarack termése közepes és nagy, ovális, sárga-narancssárga színű, feltűnő vörös pofával. A pép narancssárga, kemény, édes, lédús, nagyon jó ízű, könnyen elválasztható a magtól. A termékenység viszonylag korai, közepes vagy magas, rendszeres. Az Adriana a fagyálló sárgabarackfajták közé tartozik. Ha a terméskötés magas, akkor ritkítás szükséges. A gyümölcsök elsősorban tartósításra és közvetlen fogyasztásra alkalmasak. A fajta nem támaszt igényt az élőhelyi viszonyokra. A sárgabarack ellenáll a pusztulásnak.”
https://www.kiskert.com/gyumolcsfak-szabadgyokerrel/kajszi/ujvideki-botermo-stanley-torzson-613-info
Az egyik mintha a „Zard”, a másik mintha a „kínai mormon” keverékei lennének…
Nincs valakinek ilyen csemetefája? Ajánlás, tapasztalat? Vagy ez csak "komunikációs" trükk??