homaar Creative Commons License 2000.03.24 0 0 60
a török kávét próbálta már valaki? először anyósoméknál ittam (vajdaságban* az megy napi nyolcszor) nem valami bivaly de legalább gép se kell hozzá. amióta kidobtam az átfolyósunkat azóta azt szoktuk főzni. és tulajdonképpen nem rossz csak egy kicsit trükkös* az alja...
a legrosszabb presszókávét is meg lehet bolondítani 2-3 cent konyakkal. csak vigyázni kell vele mert 3 kávé + 3 kori sör után ritka gyalázatosan néz ki az ember...

erről van egy sztori is: elmentünk egy lagziba (vajdaság) ahol volt még rajtunk kívül egy pár anyaországi srác. dumáltunk, kajáltunk, piáltunk stb éjfél körül meg hozták a kávét. persze kért mindenki, és én éltem a gyanúperrel hogy valszeg lefőztek egy üsttel és ha nem az elejéből kapunk akkor egy kicsit nagy lehet a szárazanyagtartalma, úgyhogy inkább óvatosan nyalogattam. na a srácok igazi magyar virtussal megmarkolták a csészét és bedobták a magukét aztán le is fagytak hirtelen :) vicces volt mert annyira egyszerre csinálták... aztán tök ugyanabban a pózban meredtek le kb fél percre (fej hátrahajt, szem kimereszt, csésze alja az ég felé stb)

ha valaki nem tudná a török kávé úgy készül hogy személyenként egy csésze vizet ~2 kanál cukorral felforralsz, leveszed a tűzről, beledobsz másfél kanál kávét (minél finomabbra van darálva annál trükkösebb), elkevered, visszarakod a tűzre és ha felhabzott (vigyázat hirtelen felhabzik és könnyen kifut utána meg lehet takarítani) kitöltöd. a kitöltésnél megint csak trükközni kell mert ha sorba öntöd tele a csészéket akkor az elsőben nem lesz zacc, az utolsóban meg nem lesz kávé. szóval az első csészébe pici kávé, utána mindig több, az utolsót lehet egyszerre teleönteni majd visszafelé a többit fordított sorrendben.