retix Creative Commons License 2000.03.22 0 0 231
vurugya!
És mi lenne az a helyesírási kommandó? Hogyan képzeled (szervezeti felépítés, szponzorok; vagy csak meghekkeljük a hibás oldalakat? Mondjuk én a hekknél jobban szeretem a tonhalat. :-))
Na de komolyan:

1.
Már említettem alább, hogy el kell érni azt, hogy pl. a támogatók ne adjanak pénzt olyan lapoknak vagy intézménynek web-es oldalakhoz, amelyek nem tartják be a szabályokat, vagyis amelyeket még olvasni is szörnyű (horribile lectu).

2.
Ezt pedig úgy lehetne mérni - és itt a MTA-nak volna feladata, de ha nem vállalja, ld. a 3. pontot! -, hogy lennének helyesírást auditáló szervezetek, tehát lehetne kérni azt (a kérést a weblap-tulajdonos intézné a bizottsághoz), hogy ellenőrizzék egy bizonyos intervallumban az oldalaikat helyesítási szempontból, majd azt minősítő tanúsítványt állítsanak ki.

3.
Az MTA-ra nem számíthatunk, mert G.F. elsősorban az akadémia legitimizációjára, a K+F hangzatos magához ragadására törekszik, + szeretne közt. elnök lenni. :-)

4.
Legjobb a népi kezdeményezés.
4.1.
Javaslom, hogy hozzuk létre a Magyar Nyelvhelyességi Tanúsító Egyesületet [MNyTE_2000] (majd ha beválik, Rt.-vé alakulunk, és jól meggazdagodunk). Kezdhetjük ténykedésünket azzal, hogy az egyesület nevét ellenőrizzük, mindenféle mozgószabályokra figyelemmel. :-P

4.2.
Az egyesület 1. célja, hogy az interneten megjelenő oldalakat helyesírási szempontból ellenőrzi, azokat minősíti, és erről tanúsítványt állít ki. (MNyTE_9001) A "kiváló" "jó" minősítésű logónkat a megrendelők feltüntethetik oldalukon.

4.3.
Az egyesület 2. célja, hogy elérje: azok a honlapok, amelyek/amik nem rendelkeznek minőségtanúsítvánnyal, ne kapjanak támogatást (pl. a Soros Alapítványnál, NKA-nál stb).

4.4.
Ehhez kérem szíves hozzászólásotokat, valamint jelentkezést a MNyTE munkájában való részvételre. Fizetés megegyezés szerint (egyezzünk meg abban, hogy jogi személlyé válásunkig nincs pénz. :-)

És akkor kezdjünk munkához. Még vannak ötleteim. :-)