Kedveseim, mondom ezt mint topiknyitó nagymama (de gondolom, ebből úgy képzem tovább, hogy topiknyitónagymama-tisztelet; de kerülendő); már párszor mondtuk, én is, más is, hogy nem az ellen van kifogásunk, hogy mondjuk itt a Tasztalban helytelenül írunk, néha éppen szójátékból, humorból, kicsit pongyolaságból.
Arról ment a vita - tkp. vita nem is volt -, hogy a HIVATALOS, hangsúlyozom,
A_HIVATALOS_HONLAPOKON miért nem figyelnek arra oda, hogy a magyar helyesírás és nyelvhelyesség vagy esetleg megfelelő stílus szabályainak/előírásainak megfeleljenek a készítők? Persze juthattunk arra is, hogy nincs is meg bennük a gondolat, hogy hibásan írnak. És ez a szomorú.
Megkapott az a beírás, amelyet valaki Kassáknak tulajdonított, hogy "még nem tettem át helyesírásba". Erről az jut eszembe, mintha mondjuk megtanulok vezetni, táblák stb. jelentését elsajátítom, de csak akkor tartom be, amikor meglátok mondjuk egy rendőrt, egyébként nem ibdexelek soha, átszáguldozom a zebrán, a hidakon baloldat megyek stb. Ugye, hogy ez sem volna ildomos?
Ugyancsak gond van a nyelvi stílusszintek megválastásával. Mert ide ugyan felírhatnám, hogy "Nyelvhelyesség? B*szok rá!", talán el is viselnék az olvasók, bár tudom, hogy hrlyesen esetleg -om a vége. De a hivatalos honlapomon mégis "Nem érdekel, nem veszem figyelembe" kifejezést használnám. Némelyik oldal olyan, mintha a kocsmában mesélnék el... Vagy megint csak túl finomkodó vagyok?
A szabályzatok azért jó, ha vannak, mert legalábbis segítenek a vitás kérdések nagy részének eldöntésében. Tkp. Nyelvhelyességi FAQ/GYIK, hisz ott sincs mindenre válasz, de bővíthető. Most gondoljuk el, mi volna nélkülük? Akkor biztosan az erősebb kutya, khm, nem veszi figyelembe...