Ezékiel könyve: 32 : fejezet:1-32 .v
(1-5, 7-10, 12-13, 15-16, 18-19, 22, 32,versek)
A krokodil. 1 A 12. esztendőben, a tizenkettedik hónapban, a hónap elsején az Úr ezt a szózatot intézte hozzám: 2 Emberfia, mondj siratóéneket a fáraóról, Egyiptom királyáról, és mondd meg neki: Te népeknek oroszlánja, elpusztultál! Olyan voltál, mint a krokodil a tengerben. Orrlyukaidon át lövellted, s lábaddal zavarossá tetted a vizet, és felkavartad hullámait. 3 Ezt mondja az Úr, az Isten: Kiterjesztem fölötted hálómat, a nép összecsődül, s partra húznak a hálómmal. 4 Kivezetlek a földre, a nyílt mezőre doblak, hogy rád telepedjenek az ég madarai és a föld minden vadja jóllakjék belőled. 5 Húsodat a hegyekre vetem, hulláddal megtöltöm a völgyeket.
7 Ha majd kioltom életedet, beborítom az eget és elsötétítem csillagait. Befödöm felhővel a napot, s a hold nem ad többé világosságot. 8 Az égen minden égitestet elsötétítek miattad, és sötétséget hozok földedre – mondja az Úr, az Isten. 9 Számos nép szívét megszomorítom, amikor foglyaidat a népek közé viszem, olyan országba, amelyeket nem ismersz. 10 Sok népet döbbenetbe ejtek miattad, és királyaik is megborzadnak miattad, amikor kardomat előttük villogtatom. Folyvást remegnek majd életükért pusztulásod napján…..>>>
Ez 29,1-6; 32,1-16: a gőgös Egyiptomot jelképezi. - A kk-ban a sárkány és a kígyó mellett a gonosz, az ördög megtestesítője. A 16. sz-tól Afrika v. Amerika attrib-a (Tiepolo mennyezetfreskóján a würzburgi érs. palotában, 1750-53).