gondoltam némi életet lehellek ebbe a topicba is.
kb. jó egy hónapja vettem át az M1max Studiomat, 32 magos gpu, 64gb ram, 2tb hdd.
a 13 éves late 2009es minim még mindig működik, de ez csak a '15ben elkövetett ssd-re átállításának és az akkor beletett 8gb memóriának köszönhető. sajnos a 10.11 el capitant már alig támogatja valami, pedig funkcionálisan ma is sok dologra képes ez az öreg masina. azelőtt még g4 powerbookom is volt.
nade vissza az apple silicon mac studiohoz:
roppant fontos: az új architektúra miatt jelenleg legalábbis nem lehet sem memóriát, sem tárhelyet később változtatni.
tehát nem szabad szűkölködni; csak az adott processzorhoz illeszkedő legtöbb memóriával érdemes gépet vásárolni.
tárhely szempontjából pedig legalább 1tb az ajánlott. annyira gyors a gyári ssd, hogy nincs értelme külső thunderbolt meghajtókkal bohóckodni, igazából 1-2-4tb belső közül kell választani.
mindenképp asztali gépet akartam, mivel audiora használom, ahhoz meg aztán kellenek még külső eszközök.
utazás közben pedig az iphone vagy ipad sokkal praktikusabb társak.
a most megjelent M2/M2pro mini és a (még) M1max studio összevetéséhez:
- az erősebb M2pro processzoros mini 32gb memóriával és 2tb belső meghajtóval már €3000 felé csúszik, viszont itt már annyira kicsivel drágább az M1max studio és annyival erősebb gép, hogy nem érdemes ebben a magasságban / teljesítményben minihez húzni.
- a kisebb M2pro mini 32gb ram és 1tb lemezzel tűnik jó választásnak a sima M2 mini és az M1max studio között
- a legkisebb M2es mininél is legalább 16gb memória szükséges
- az M1 és M2 között nincs komoly különbség teljesítményben és gyorsaságban, pláne asztali gépeket tekintve. a sima, pro és max kategóriák pedig teljesítményben eléggé elválnak, valamint kezelt memória nagyságában is. ha nem elég a 32gb ram, akkor bizony csak az M1max vagy ultra jöhet szóba.
- komoly előnye a studionak az új ház és halk ventilátoros szellőzés, elöl van 2 usb-c 3.2 és egy sd kártya portja is
- a miniket viszont még mindig a kb. tíz éve tervezett házba pakolják, csak hátul van portjuk és abból sem túl sok
- most úgy saccolom, hogy egy erősebb studio még 8-10 év múlva is gép lesz, viszont a minivel 5-7 évnél tovább nem számolok
persze ezek az én szempontjaim, megfigyeléseim.