Tisztelt topiklakók!
Hát csak ámulok és bámulok. Végigböngésztem az eddigieket, és látom, mennyi jobbító szándékú billentyűpüfölő írogat ide. Olvastam a vitákat is, a szelídeket és a bunkózásig fajulókat. De az egyik legelején feltett kérdés foglalkoztat még mindig: Mit tehet néhány ember? Meg tudja-e állítani a durva hibák terjedését?
Mert a viták többsége - Faludy is meggyőzött - változó és bizonytalan helyesírású szavaink körül zajlott. Ebbe nem is akarok beszállni. Jó helyesírónak tartom magam, ha néhány vesszőhibát, egybeírási hibát meg miegymást elkövetek is.
(Mindezen apró hibák eltörpülnek ahhoz képest, hogy valakit bunkónak nevezzek, vagy kisiskolás szinten eszetlennek bélyegezzek -lásd 169. hozzászólás -, mert egy helyesírási kérdésben nem ért velem egyet.) A durva hibák, amiktől, úgy érzem, ment vagyok, mások írásában roppant zavarnak. E hibák a bárdolatlanságnak, az olvasottság hiányának jelei. E förmedvények ellen kellene fellépni.
Szabolcs azt mondja, megírja egy-egy illetőnek durva hibáit. Erről tovább faggatnám, mert bizonyára sokan személyeskedésnek vették az észrevételeit. És erre találtam ki egy ellenszert.
Ha nem magánszemélyként, hanem egy csoport nevében ír valaki, az egészen más. Mi lenne, ha néhány igen durva esetet itt megvitatva, mindnyájunk nevében fogalmaznánk és küldenénk e-mailt a sokat vagy nagyot hibázóknak?
Mert a topikcímben megfogalmazott kérdésre úgy látom, minden megszólaló igennel felelt.
vurugya
(és igen, retix, benne van a kedvencekben)