benbe Creative Commons License 2023.01.17 -7 1 32587

Tényleg úgy próbálod bebizonyítani, hogy neked van igazad, hogy leírod, hogy 3A-es központra nem érdemes 3A közeli áramot kényszeríteni, hogy előtte én javasoltam, hogy az áramokat osszuk meg boosterrel, te pedig azt javasoltad, hogy áááá, nem lesz itt gond, nyomjuk telibe az egy darab központnak? Nem semmi sebességgel változtatod az álláspontod. És persze értem, azt is írtad, hogy szerinted ez nem lesz 3A, csak valamivel kevesebb, de rajtam kívül STModell és diginewl is leírta, hogy a névleges áramerősség közelében milyen bajok lehetnek.

Az én véleményem, amely a mérnöki szemléletemből adódik, nem az, hogy egy 3A-es központot folyamatosan terheljünk meg 2,5A-rel, és akkor nem olvad ki. Az én véleményem, hogy ha 3A közelében vagyunk, akkor már legyen inkább egynél több tápszakasz, és az elrendezés szimmetrikus-hurkos volta miatt nem CS+B, hanem B+CS+B a célszerű. Persze, ez nem olcsó. De itt kell eldönteni, hogy jó vagy olcsó rendszert szeretne-e valaki, és mivel a hobbi maradéka sem olcsó, és sosem döntök az olcsó irányába.

>Ezt benéztem, ebben igazad van.

Köszönöm.

>egy-egy a két visszafordító hurokban.

Vagy lehet a hurokban sokvágányos tároló, mint sok fremo-rendszeren, és ha vannak izzós vagonok is (ahogy diginewl írta, igaziból sokminden nincs specifikálva), akkor egy booster felét már simán megeszik.

>így tehetsz rá akár 4700mikroFarad puffert is, nem lesz semmi bajuk.

Ezzel pont növeled az in-rush currentet, tehát még fontosabbá válik, hogy messze a névleges áramleadás alatt terheld a betápokat.

>(De majd most jön megint valaki, hogy reklámozom itt a dolgokat, pedig nem így van.)

Bocs, de a nanoX-S88 kinézete is olyan, hogy azt sugallja, ez egy 20 éve elavult vacak, ne vedd meg! Nyilván tök jó, hogy lehet órákon át a névleges teljesítményével terhelni, de tucatnyi okból ez amúgy semmilyen DCC rendszernél nem javasolt, tehát nem tudok érte piros pontot adni.

>Elmélet vs gyakorlat.

Ismét kénytelen vagyok elmondani, hogy én több tízezer amerikai vasútmodellező konszenzusát közvetítem, amely dolgok a személyes megfigyeléseimmel amúgy konzisztensek. Tehát nem csak a saját, egy szem megfigyelésemet. És igen, elismerem, a jó dolgok drágák. De például a DCC rendszer egy olyan dolog, amiben a kompromisszum szintúgy drága lehet.

Nekem, ha megépül a modellvasutam másik fele, veszélyesen közel fog kerülni a pályán lévő cuccok áramfelvétele a Z21 névleges 3A-jéhez, ezért eleve úgy kábelezek, hogy a pálya egyik fele majd boosterről megy. Igen ám, de a Light Booster TT-hez nem jó, mert nem lehet csökkenteni a feszültséget, a Single és a Double boosterek ára között pedig alig van különbség. Tehát Double boostert fogok venni, annak ellenére, hogy amúgy a Single is elég lenne, de így a pálya egésze Boosterről fog menni, a Z21 kimenete szabad lesz, tehát sokkal később megy majd tönkre. Az új Double boosterre a garancia is tovább lesz érvényes.

Drága? Persze. De így lesz tökéletes a rendszerem, és ~30000 forint plusz nem nagy ár azért, hogy tudjam, a tucatnyi, ~80000 forint értékű mozdonyom mind biztonságban van.

Előzmény: csíkos-háTTú (32579)