dave_dömper Creative Commons License 2023.01.13 0 0 7335

A mai napi Makuchi-futam egyetlen meccséhez csak annyit, hogy Hoshoryu két dolognak köszönhette a vereségét - Midorifuji ekkenében. Az egyik a saját, önnön hibája volt. No nem is az, ami a végkifejletnél történt, hanem, ami jóval korábban, amikor hagyta a japánt a szakadék széléről visszatáncolni. Nem is

tudom, hogy minek lehet ezt tulajdonítani. Talán valóban a rutintalansága egyik megnyikvánulása volt.

A másik (ami szeintem, az ennél súlyosabb ügy) a Gioyi és persze a székbírók ítélete. Szerintem sokkal méltányosabb lett volna az újrajátszást megítélni és nemcsak amiatt, mert szinte egyazon pillanatban

értek talajt - aminek esetében máskor (ha mondjuk nem egy japán és egy mongol a két küzdő fél, úgy

simán "torinaoshi"-t ítéltek volna és nem ilyen "hazafelé lejt a pálya" címen hozzák az ítéletet), illetve jószerével azt se lehetett egyértelműen megállapítani, hogy valójában kinek az akciója is volt az, ami

végén ez az erősen döntetlen ízű végkifejlet előállt. És így, talán korrektebb módon dönthették volna

arról, hogy valójában ki is a gyúztes.