nICK Creative Commons License 2023.01.11 0 0 38618

Kösz Fiúk a hasznos véleményekért!

Mi eddig 2500m3 gázt használunk / év, ami az eddigi kb. 250-300eFt helyett 900eFt-ba kerülne. A "cociális" tűzifa egy évre 10m3/300e+fuvar, ami kb. elég is lenne egy szezonra + kis gáz a főzésre. Szóval azért nincs pariban a kettő. Igen, én is komplexebb energetikai átalakítást tervezek, de annyi téren kellene fejleszteni, hogy mindenre most se pénz, se paripa, szóval fókuszálnom kell a hamarabb megtérülő fejlesztésekre.
Tavasszal elkezdem szigetelni a házat, mert ez a legjobb és áttervezni a hőtermelő rendszert (vegyes->faelgázosító, nyitott->kondenzációs(vagy semmi),indirektHMV->+Éjszakai áram), illetve kivárni, amíg kitalálják az okosok, hogyan tovább napelem és napkollektor fronton.

FAELGÁZOSÍTÓ:
Valahol olvastam, hogy a nyomó ventilátoros falegázosító jobb, mert nem megy keresztül rajta az égéstermék, de ezek szerint azzal is vannak problémák.
Sokan írtátok, hogy a vezérlés is fontos. Itt mire kell figyelni?

Igen, olvastam, hogy a fórumozók nagy része ATMOS vagy VIGAS párti, de láttam jó véleményeket a Szlovák ATTACK-ról is. Ami első körben szóba jöhet, az egy használt darab, mint pl. a kollégának (32GS), de néztem Ausztriában is árulnak többféle, általában 10-15 éves darabot, FRÖLING, BÖSCH, WOLF, HOVAL, LIGNOTHERM, stb.
Ezekkel nem érdemes foglalkozni?

Nekem sem perverzióm a tűzeléstechnika: szeretnék egy megbízható, kevés karbantartásigényű, egyszerű kezelésű kazánt, amivel tényleg csak akkor kell foglalkozni, amikor naponta egyszer lemegyek és megrakom, max. hetente kitisztítom.

Köszönöm, ha más is megosztja a gondolatait!

Előzmény: bnorci71 (38614)