Csakis az Ermita-Malate rész. Itt elég sok hotel van, értelmezhető távolságban a reptértől, Intramurostól (ha csak 1 helyet néznél meg, az ez legyen, a régi spanyol erőd, itt megmaradt valami a régi világból, San Agustín church, Casa Manila, Fort Santiago), Rizal Parktól, Mall of Asia-tól, Manila Bay-től. A Taft Ave mentén az LRT-1 hév-vel lehet egy egyenes vonalon mozogni É-D irányban. NAIA-ról csak a metered taxi (ill a Grab), tömegközlekedés főleg a dzsipeken alapuló zűrzavaros átláthatatlan őskáosz, brutál helyismeret/óriási kutatómunka kell.
HÉV (LRT/MRT): ehhez is kell elszántság. Rohadt sok lépcsőt kell mászni hozzá, lift talán van, ha müxik az bónusz. Jegypénztár előtt kígyózó sor, 30 fok, poggyásszal good luck. Lehet venni egy Beep Card nevű kártyát, fel kell tölteni, aztán szépen vonogatja le, ahogy ki-be mész a kapukon, mint a londoni Oyster.. Peron csúcsidőben tele mint az imakönyv, ha a 3-ikra felférsz, az már siker. 3 kocsi van, de az elsőt meg se próbáld, nőknek és időseknek van fenntartva. Mulatságos, ahogy egy egyenruhás áll egy emelvényen, és folyamatosan kiabál a bömbivel, hogy menjenek a biztonsági sáv mögé. Ahol 1 fél fenéknyi hely van, oda valaki biztosan megpróbál majd leülni. Átvilágító kapun kell bemenni, laza táskavizsgálás-motozás, és MASZK mindenhol!
Az általános, hogy sehová nem lehet csak úgy bemenni, ott áll az egyenruhás azzal a csipogóval, még lazán meg is tapogat deréktájon és beletúr a táskákba egy dobverővel. A bejárat meg a kijárat 2 külön ajtó.
Utcai kajálással vigyázni, a higiénia hagy kívánni valót maga után, bár én egy chicken bbq-t bármikor bevágnék, ezt merem ajánlani, hurkapálcára húzott csirkés saslik, amit frissen sütnek; nagyobb gond lehet abból, hogy ismeretlenek tukmálnak rád ezt-azt, aztán mire felébredsz pénz-útlevél-iphone ohneász. Én mozogtam este is a városban, és sose történt semmi, New York-ban xarabb a közbiztonság, ha az ember nem feltűnősködik, nincs baj, ez nem az a kötekedős fajta népség.
Tényleg oda akarsz menni? Akkor öveket becsatolni, indul a kalandtúra!
It's more fun in the Philippines! - hirdeti a szlogen sokfelé - meghiszem azt!