kiggyo Creative Commons License 2022.12.26 -2 2 50002

Sziasztok!

Egy kis érdekesség beigli mellé:

A múlt héten megnéztem egy eladó Reva járművet. (L7e kategória, elektromos).

Tapasztalatok:

- A sima L6e mopedautókhoz képest fényévekkel jobb fék-futómű (állítólag a maruti800-é), tényleg szuperül megáll, kormányzódik, stb...

- Egész furcsa mennyire magasan ül benne az ember (JDM titane-ból ültem át), kicsit vicces is ahogy az ölében fogja az ember azt a picike kormányt.

- 4 személyes, elöl kényelmes 2 főnek, hátul két kisgyerek épp elfér.

- egész jól megy-lassul a sepex motorral is (6kW)

- a jobb kormány katasztrófális élmény volt nekem, rosszabb mint amire számítottam...

És a rossz tapasztalatok:

Egészen elképesztő mennyire szét tud gányolódni idővel egy ilyen jármű. Nyilván 20 éves, és a gyári akksi ahogy megdöglik már adják is el az angolok. 1MFt körül van a 8db ólom targoncaaksi bele, és 3-5 évet bír.

Innentől indul a gányolás, aminek sosincs vége, ez is jópár tulajon átment azóta.

Minden ami elektromos át lett benne herélve-gányolva.

- 4db sima 155Ah-s indítóakksi van benne, ami nem fogja sokáig bírni.

- A gyári töltő megdöglött, helyette valami más. És mivel az csinálta a 48/12V konverziót, ezért a 4 sorba kötött indítóakksi egyikéről lett levéve a 12V! Innentől az akksik nem egyformán töltődnek-merülnek

- a gyári BMS-szerűség, ami az akkufelügyeletet, kikötve, a kábelek is hiányoznak, ezért egy kis kapcsolóval lehet áramtalanítani, és nincs ami óvja az akksit, visszajelezze a műszerfalon a töltöttségi állapotot, stb.

- a külső töltőcsati, fűtés, stb nem működik

Szóval ja, igaza van annak aki belevág egy ilyenbe tapasztalat nélkül és megveszi, az megszívja.

Gyárilag egy tök jól átgondolt jármű volt ez, de nem hozzáértő kezekben gyorsan annyi tud neki lenni.

Ez pont olyan mint az a sok szétgányolt variátoros, haldokló Lombardini motoros szemét amivel eláraszották anno a nepperek az országot, aki vett ilyet és nem értett hozzá az végletekig megszívta.

És ez nem attól függ hogy elektromos vagy dízel, laikus barkácsolással bármit el lehet rontani. Sajnos, mert amúgy tetszene a konstrukció.