Ennek a 2023. Hatsu - Makuchi Banzuke-nek a láttán rögvest két dolog tűnt fel. Ha jol emlékszem (és ezt ellenőriztem is és így is történt), Terunofuji (hosszú távollétét követően) a 2022. Natsu alkalmával került
vissza a Makuchiba. M17E-rangban indulhatott a 2020. Nagoyí Bashon. 13 - 2, kachi koshi, Yusho, Gino,-
és Shukun Sho eredménnyel - díjakkal végzett és így a szeptemberi Aki Basho tornán már M1E-rangból startolhatott a feljebb jutásért vívott küzdelemben. A 2020. Aki Bashot 8-5-2, éppenhogy kachi koshi-val
zárt, És még ezzel a 8-5-2-vel is sikerült neki feljebb lépnie a Sanyaku (a 12. versenynapon valószínüleg megsérülhetett és így a 13 .,a 14. és a 15. versenynapokon már ki sem áll) csoportba. Szerencséje volt.
Éppen emiatt, amikor mostanában elkezdtem gondolkodni a 2023. Hatsu Banzuke lehetséges alakulásán,
úgy gondoltam, hogy Abi (M9W), a Kyushu 2022.-n elért 12 - 3, Yusho, Kanto Sho eredménye ugyancsak elegendő lesz legalább, egy M1W-besoroláshoz a 2023. Hatsu Makuchi Banzuke-re. Nem jött össze neki.
A másik - számomra - kissé váratlan Banzuke-eseményt, pedig az jelentette, hogy Takarafuji végül is, az
általa a Kyushu 2022.-n, M8E-rangbían elért, szinte katasztrofális 3 - 12, make koshi eredményével bent- maradt a Makuchi-ban. Ilyen a Banzuke természete. Egyiküknek kellemetlen, míg a másikuknak váratlan
és kellemes meglepetés (azért, valamelyest mind a kettő meglepetést) okozott - legalábbis nekem).