Abi furcsa, egészen egyedi figurája a mostani élvonalnak. Ha egyszer már vissza kell nyúlnunk a korábbi időszakhoz, sajnos, mert a maii élvonal sajnálatosan még a nyomába sem érhhet például már a 15 - 20 év előtti, Asashoryu - uralta korszaknak sem, amikor az Ozekik között valóban tartósan Ozeki-szintre és teljesítmányre képes versenyzok (mint pl. Kise, Kaio, Chiyotaikai) küzdöttek azzal együtt, hogy az akkori Yokozuna / Yokozunák (mint előbb éppen Asas horyu, majd Hakuho is) jócskán felettük állottak a fizikai állapotukban, de még technikai megoldásaik tekintetében is. A mostani Abi engem leginkább az akkori Chiyotaikai-ra emlékeztet. Nincs benne például Kisenosato akkori Ozeki - méltósága (ami a kérészéletű Yokozuna promóciója idejére szinte eltünt, de úgyszintén nincs benne Kaio nyugalma, magabiztossága,
amit mindig is csodáltam benne és ettől láttam vérbeli Ozekinek. Ellenben sokkal inkább emlékeztet pl. Chiyotakai-ra, annak vérmes rohamaira, ami egyben sajnálatos módon, épp aveszte is volt, mert annak ellenszere kiismerhető, megtanulható volt. Abi most pontosan így, ebből él és a Kyushun szerzett sikere, győzelme is ennek köszönhető. Mind a 15 napi küzdelme, mind pedig a "play off" időszakában ez volt a mostani siker záloga. És amiatt mondtam, hogy van Ozeki - esélye, mert a jelenlegi élmezőnyben szinte lámpással kell keresni olyan ellenfelet, aki egy ereje és önbizalma teljében lévő Abi-t megállítani képes. Szerinem erre most a nagyon küzdőképes Wakatakakage, valamint a technikai tudással felfegyverkezett
és (gondolom Asashoryu hathatós segítsége útján) technikailag is tovább érő és erősödő Hoshoryu lehet
képes tudatos birkózással. A többiek (beleértve például Takakeisho-t is) ilyesmire csupán alkalmanként, amikor Abi motivációja, koncentráló képessége nem lesz a megfelelő szintű - lesznek csak képesek, de
ez olyasmi tényező, ami egyfelől kiszámíthatatlan, másrészt és pont emiatt nem lesznek képesek erre alapozni ellene. Ezért írtam Abi - ról, amit írtam. Hangsúlyozottan, a mai Makuchi mezőnyben ez lehet a
tartós sokereinek a záloga.