Mivel a Biblia a szentlélek kinyilatkoztatása, ha valami a lejegyzéskor éppen nem jutott a szentlélek eszébe, arra a Sátán rögtön rátette a kezit (privatizálta)...
Komolyabban: fundamentális keresztény gondolkodás szerint csak az egyeztethető össze a kereszténységgel, ami levezethető a Bibliából, mint kívánatos dolog. Az kevés, hogy negatívan nem említi ("ami nincs benne, az ellenünk van" módszer). Kevésbé radikális keresztények mondhatják, hogy ha a Biblia nem nyilatkozik negatívan (közvetlenül vagy közvetve, "ami nincs ellenünk..." elv alapján), akkor belefér még. Úgyhogy erre csak egy Biblia tudós tudna válaszolni. De én úgy tudom, a dianetika is arra törekszik, hogy a lelket kiszabadítsa a test fogságábúl, szóval ez szerintem még összefér a kereszténységgel. A Biblia nevében is sokmindent csináltak már, de ez mennyiben minősíti az abban foglaltakat?
Egy módszert nem minősít az, hogy mire használták már, kizárólag az, hogy egyáltalán mire használható. Az emberek becsapását, testi-lelki függőségbe hozását, manipulálásukat tudtommal nem Hubbard találta fel, erre már nagyon jól működő technikák voltak előtte is...
Kérdés az, hogy technikailag milyen újdonságot jelent a dianetika. Ha új manipulációs technikát nem nyújt, akkor rosszat nem hozott, ha jó eredményeket nem produkál, akkor meg jót nem, és viszont.