Kútásóóó Creative Commons License 2022.12.03 -5 0 1901

Monda pedig néki valaki: Uram, avagy kevesen vannak-é a kik idvezülnek?

Ezt a kérdést, nem egy tisztátalan életű báványimádó pogány tette fel Jézusnak, mondjuk nem egy épp egy ókori orgiából vagy cirkuszból jövő római százados, hanem:

az Isten választott népéből, a legszentebb földrészén, a legjelentékenebb történelmi időkben élő, körülmetélt Templomba járó magát különbnek tartó polgár.

Monda pedig néki valaki: Uram, avagy kevesen vannak-é a kik idvezülnek? Ő pedig monda nékik:

Igyekezzetek bemenni a szoros kapun: mert sokan, mondom néktek, igyekeznek bemenni és nem mehetnek.

Mikor már a gazda felkél és bezárja az ajtót, és kezdetek kívül állani és az ajtót zörgetni, mondván: Uram! Uram! nyisd meg nékünk; és ő felelvén, ezt mondja néktek: Nem tudom honnét valók vagytok ti;

Akkor kezditek mondani: Te előtted ettünk és ittunk, és a mi utczáinkon tanítottál;

De ezt mondja: Mondom néktek, nem tudom honnét valók vagytok ti; távozzatok el én tőlem mindnyájan, kik hamisságot cselekesztek!

Ott lesz sírás és fogak csikorgatása, mikor látjátok Ábrahámot, Izsákot és Jákóbot, és a prófétákat mind az Isten országában, magatokat pedig kirekesztve.

Lk 13,23

Lipó!

Szerinted nem tudta Jézus, Ábrahámról és  Jákobról, hogy egyáltalán  nem nem voltak egy feleségűek? 

Hát hogyne tudta volna!

Előzmény: lipovánok (1891)