"Einstein . . . bremai egyetemen tartott eloadasa . . . Olvasd el, erdemes."
Olvastam. Csak én értettem is.
Arról beszélt, hogy míg a specrel nem veszi figyelembe a gravitációt, ezért a mozgások és sugárzások egy görbületlen Minkowski téridőben történnek, de az áltrel már tárgyalni képes a gravitációt is, ami úgy történik, hogy abban a téridő már nem ilyen helyről helyre változó tulajdonságoktól mentes homogén háttér, hanem mindenféle lokális tulajdonságokat, paramétereket mutat, amit a Riemann-féle negyedrendű görbületi tenzor 20 egymástól független komponense ad meg minden egyes téridő pontban.
Csak nem képzeled ma is rutinszerűen használná a specrelt a napi munkája során minden fizikus és számos távközlési fejlesztő mérnök is, valamint az álttrel is a csillagászati, kozmológiai kutatások természetes kiinduló alapja lenne akkor, ha akár Einstein, akár bárki más megdöntötte volna ezek kiinduló alapját.
Az EM hullámok közvetítő közege az EM mező. Ez az EM mező a a Riemann téridő pontjaihoz kötődik (matematikai nyelven e pontsokaságok felett van értelmezve). Abban a speciális esetben pedig, ha eltekintünk a gravitációtól (mert olyan gyenge), akkor a Riemann téridő közelíthető egy görbületlen Minkowski tériővel.
Ezek mind fizikailag valóságos dolgok, ugyanabban az értelemben, ahogy fizikailag valóságosak az erők, a nyomatékok, a nyomások, a tömegek, az energiák, a perdületek, a sebességek, a gyorsulások, stb., stb. Hiszek a közöttük talált törvényszerűségek számszerű pontossággal ugyanazokra az eredményekre vezetnek, mint a kísérletek.