fhrfl Creative Commons License 2022.11.24 -2 0 1713

Koncentráljunk ne a törvény betűjére, hanem a szellemiségére.
Az egynejűtől eltér a nőtlen, meg a többnejű is. Annak lehetnek csak rendben a gyermekei, akinek egyáltalán van gyereke. Házanépe: ezzel is ez a helyzet.
Nem hiszem, hogy Jákób komáról a törvény szellemisége alapján az derül ki, hogy presbiternek alkalmatlan, de ha betű szerint ítéljük meg őt, akkor bizony alkalmatlan lenne, ahogy Jézus is.

Presbiternél nagyobb mondta ezt Jákóbnak:

27. Ekkor megkérdezte tőle: Mi a neved? Ő így felelt: Jákób.
28. Erre azt mondta: Nem Jákób lesz ezután a neved, hanem Izráel, mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél.
29. Jákób ezt kérte: Mondd meg nekem a nevedet! De ő ezt mondta: Miért kérdezed a nevemet? És megáldotta őt. (1Móz 32: 27-29)

" Hogy Péter és János alkalmatos presbiterek voltak azt ne nekem kölljön már bebizonyitanom. A gyülekezet megválasztotta öket, tehát nyilván azok voltak."

Jákóbról sem neked (nekem sem) kell eldönteni, hogy alkalmas lehetett volna, vagy sem.
Ha meg egy gyülekezet talál alkalmasnak valakit, még akkor sem biztos:

9. Írtam valamit a gyülekezetnek, de Diotrefész, aki köztünk elsőségre vágyik, nem fogad el minket.
10. Ezért tehát, ha megérkezem, emlékeztetni fogom azokra a dolgokra, amelyeket művel, amikor gonosz szavakkal rágalmaz minket, de nem elégszik meg ezzel, hanem maga sem fogadja be a testvéreket, azokat pedig, akik akarnák, úgyszintén megakadályozza ebben, és kiveti a gyülekezetből. (3Ján 1: 9-10)

Vonatkozik ez a mai vezetőkre is (mármint az, hogy az Istentől kapott elhívás nem feltétlenül egyezik a gyülekezet megszavazta kinevezéssel).

Előzmény: llang-ilang (1712)