Alváskultúra Creative Commons License 2022.11.23 0 0 14620

Szia Flash7,

a világ legdrágább matracai egyébként kivétel nélkül rugós matracok, azon belül is zsákrugós matracok vagy boxspring ágyak. Alapvetően a tartósságot szerintem a felhasznált alapanyagok minősége és azok optimális kombinációja eredményezi. Egy zsákrugós matracot úgy érdemes elképzelni, mint egy rendszer: a matrac belsejében található rugók felelnek majd a tartásért, az alátámasztásért, a dinamikáért és a dinamikus mozgások elnyeléséért. A rugók fölötti komforthab, latex, memoryfoam rétegek kifejezetten csak a komfort miatt érdekesek. Így akár egy pihe-puha és kényelmes felszíni komfort mellett is lehet nagyon határozott, feszes alátámasztást kialakítani. Hab matrac, rugós matrac, zsákrugós matrac... Ezek kategóriák és önmagában egyik sem jó vagy rossz; sokkal inkább úgy lehet ez, hogy minden kategóriának meg vannak a belépő termékei, a már elfogadható, a jó és a csúcs... Általában egy kategórián belül az árak ezt egészen jól tükrözik is -csodák itt sincsenek. Illetve a túlhájpolt, agyonreklámozott matracok esetében elképzelhető, hogy többet (akár jelentősen többet) fizetünk az indokoltnál, de ugye a reklámköltséget valakinek ilyenkor ki kell fizetni:-)

A bútorboltokkal szemben a szakkereskedéseknek mindenképpen meg van az az előnyük, hogy sokkal koncentráltabban foglalkoznak ezzel a témával, nagyobb a márka- és típusválaszték és ezzel párhuzamban az ilyen szaküzletek tanácsadói jellemzően felkészültebbek is a témában. A márka- és típusválaszték szerintem azért kimondottan fontos, mert megfelelő választék esetén a tanácsadó kollégának nem kell egy bizonyos márkát erőltetnie, egy márkát dicsérni és azt megpróbálni rásózni a Vásárlóra még akkor, ha esetleg nem az lenne a legjobb megoldás. Szóval a bútorboltokban (általában) nem a minőséggel van a baj, hanem a megfelelő választékkal és a matrac területén gyengébb szakmai felkészültséggel.

A matracok vastagsága tényleg fontos. 20 cm alatt nem érdemes matracot vásárolni, főként ha hosszabb távra tervezünk. Aztán persze vannak a 35-40cm vastag matracok, amiken már olyan párnázóréteget találunk, hogy ha valaki kilopná belőle a rugókat -azt sem vennénk észre... Egyébként ezek az átlagosnál vastagabb, magasabb matracok sok esetben olyan kényelmet, komfortot adnak, amelyet 20-25cm-es matracoknál nem nagyon lehet tapasztalni.

Zsákrugós matracok variációi szinte végtelenek. Ami biztos: több rugó, több erő, hosszabb élettartam, precízebb formakövetés, hosszabb -az eredetihez hasonló- alátámasztás. Ez annyit jelent, hogy egy standard zsákrugós matracban van általában 250db rugó/m2, így egy franciaágy méretű matracban általában olyan 7-800 db zsákrugó van. Ezt egészen odáig lehet folytatni, hogy találkoztam olyan matraccal, amiben 18 000 db rugó volt. Persze itt is van egészséges és megfizethető középút is...

Szerencsés választást kívánok!

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: flash7 (14618)