Ugye, ha be van dugaszolva, akkor nem érintkezik a levegővel?!
És amikor kilövi a raffiás dugót, az óhéber borász visszadugaszolja, és ismét nem érintkezik levegővel.
Nekem ne hordózz borsuvi, mert azt sem tudod, mi az a kvevrik:-)
A bor fixen csak onnan zárható (akár viasz pecséttel!) ha már befejezte a forrást.
A suvernyák azt sem tudja, kádban nem erjesztenek bort:-)
Na homály oszlatás:
Szőlő------>zúzás (ma darálás)----->préselés---- a KÁD-ban azért tartják egy darabig (tecnológia függő), hogy a szinét beállítsák, főleg a vörös borok esetében, tovább---- >a szőlőlé edénybe merése---->*erjedés*<----->...........must----->murci---> új bor----lefejtés!......pihentetés..... és kész a BOR
Megfelelő szelleztetés és tárolás követően....az óbor jön létre.
Ma az erejesztés, a kalifornia technológiával fém tartályokban nem a hőmérséklet, hanem musttal oltással folyik, a hagyományos módszer hordókban, hőmérséklet hatására következik be.
Így, mórickának mesélve:-)
De írd már le pár szóban, mi a szent szart szeretnél itt!
Borászatból feljönni? Embereket meggyőzni, hogy a bor öl, butít és szüzeket becstelenít meg? Kardoskodni azon hülyeség mellett, hogy a zsidók és az ó- keresztények csak szőlőlét szlopáltak?
Az állítólagos Jézus csak szőlőlét ivott? J.K. nem bort varázsolt a vízből, hanem szőlőlét? (akkor ott végezte volna, nem a kereszten...!)