Most akkor suvernyákja a borról témának, elárulok megest valamit, mert lassan csepegtetem az észt, mint prés a szőlő nedvét:-)
Teheted szottyadt, repedezett szar tömlőbe is, a még erjedő nedűt!
Mert az ókoriak nem voltak suvernyákok, így tudták, a dugaszolás milyensége is segíthet azon, ne pukkadjon ki az ócska tömlő...
Így azt nem szorosan dugózták be, hanem ruhával tekerték be a teszem azt fadugót, így azt nyomta ki a mustgáz, nem a pocsék tömlőt baszcsizta szét.
Öreg szüléink, még a fahordó donga-dugóját is "sustyával" (kukorica héjja, csuhéja) tekerték körbe. /ahogy számos borász, ma is!
De suvernyákja a bor témájának, az ókori zsidajaid nem ismerték a kukoricát, így nyilván szövettel, sással, fa héjából készített raffiával tekerték be a dugaszt:
https://www.emag.hu/natur-raffia-150-g-termeszetes-anyagu-kotozo-tomito-nature-6040521/pd/DNHLTFBBM/
Ami úgy műxik, mint öreganyád kuktája, amiben a csirkebecsináltat főzte érdemtelen kölkének!
Fogod, vagy van a környezetedben értlelmes aki elmagyarázza, megértesse veled???