A jó bornak már mindegy, borászáti suvernyák:-)
A szőlőlé erjedni kezd, ha a hőmérséklet adott, ott a zsidóknál meg adott volt.
A zsidók szerint, ahogy a zsido.com oldalon olvashattad, cserép edényeket használtak.
É most figyelj suvi:
Az új bor ha még fejlesszt gázt, azt az új tömlő bírja ki, a régi sanszosan szétmegy!
A bornak, pláne az ÓBORNAK, tökmindegy.
A TÖMLŐT AZT A BOR SZÁLLÍTÁSÁRA HASZNÁLTÁK, MERT NEHÉZ A CSERÉP ESZKÖZÖK SZÁLLÍTÁSA!
VAGY TÁROLÁSRA IS, DE A CSERÉP AZ ALKALMAS, MERT PÁROLOGTAT, ÉS HŰVÖSEN TART.
AZ ÜVEG AZ ROHADT DRÁGA VOLT.
Tömlőben csak a szegényebbek és kisebb mennyiséget tároltak.
"Mégis, bár a zsidó ember gyakran iszik bort, ráadásul ezzel Istennek tetsző dolgot cselekszik, a borivás soha nem vezet nála részegségre, de még csak rendszeres szokásává sem vált. Vajon miért?
https://zsido.com/miert-nem-reszegesek-a-zsidok/
De keresztény is élvezheti az emberi kultúra gyümölcsét, az egészséges italt, a bort.
„Vagy nem tudjátok, hogy az igazságtalanok nem fogják örökölni Isten országát? Ne tévelyegjetek! … Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává.”1Korinthus 6:9a,12
Mérték és tartózkodás, suvernyákja a borászatnak!
De hagyd a kérdést a fenébe, vagy olvass utána, aztán hintsd itt az észt!
:-)