Wallace: Elmondatott - szám vagy az album?
szám: nagyon jó
album: kicsit üres.
Egyébként részletes albumkritikákat olvashatsz tőlem ezen a címen: www.extra.hu/some_strange_sites.
Patrona: hmmmm, én nem vagyok fanatikus Ákos-rajongó, de most megkísérlem leírni (bár már egyszer leírtam, és a honlapomon is fenn van röviden).
Egyébként én sem értettem, de aztán a barátnőm, aki régen fanatikus Ákosos volt, és pont az Ikon miatt csalódott benne (nem Ő volt az egyetlen!) vezetett rá a szerintem jó verzióra.
Tehát: a dolog lényege a már általam a DM topicban is említett hiten, és annak lerombolásán van.
Képzelj el egy fanatikus Ákos-rajongót, aki teljesen Ákos szavai szerint próbál élni. És ez nem is olyan nehéz, vagy furcsa, hiszen:
"Azért vagy itt, hogy mindent láss,
Hogy értsd a szót, olvasd az írást,
Azért vagy itt, hogy mindent megtanulj,
Hogy az égbe szállj, nehogy a porba hullj."
Ez egész szép kis ars poetica. Azért élsz, hogy boldogulj az életben. Nekem ez tetszik.
A fanatikus rajongónak meg még inkább. Már nem "Én vagyok a jel, neked hinned kell bennem", hanem "Élj boldogul, úgy, hogy megőrizel engem magadban".
Na de akkor jön az Ikon.
Új image, ijesztő külső, mintegy a divatnak való behódolás. Némiképpen tucituci alap ("Már nem akarom tudni, hogy ki csinált ipart a zenéből").
Egy Z+ interjú, ahol Ákos - hogy is fogalmazzak finoman - kissé cinikus.
És a dal szövege! A rajongó, aki esetleg egy Azért vagy itt 2-t várt, most jól megkapja. Kegyetlen énekstílusban így énekel magáról Ákos:
"Örök hajnal vagy,
Más nem érdekel,
Csak olyan jelent hozol,
Amilyet a világ megérdemel".
Majd kicikizi a saját eddigi teljes munkásságát!!!
"Itt bűn és erény
Csak képregény"
Majd a refrén a cinizmus csúcsa: (mintha egy rajongó írná Ákosnak):
"Ikon,
Felragyog újra a napom,
Ikon,
Hinnék benned vakon,
Ikon,
Kegyetlen szép vagy,
Ikon
Ikon"
Tehát hiába vagy kegyetlen(-szép), Ákos, én azért kiszolgáltatom magam - gondolja a fanatikus - azáltal, hogy még mindig hiszek-hinnék benned vakon. És mivel újra itt vagy, és nekem énekelsz, ezért felragyogott újra a napom. És még arra is kérlek, hogy
"Segíts megmaradnom,
Te igazi, tiszta fény!"
Merhogy Te éltetsz engem - fejezi be a gondolatsort a fanatikus.
Szóval nem semmi cinizmus van ebben a dalban. A rajongók sírtak, amikor meghallották ezt a dalt. A hitük eddigi táplálója most nem elég, hogy cserbenhagyja őket, még kis is gyűnyolja őket ezért a hitért.
Fanatikus Ákos-rajongók egyébként így vigadtak sírva az Ikon-maxi megjelenésekor:
"Iszony,
Beégtél megint nagyon,
Iszony,
Hittem benned vakon,
Iszon,
Szopd le Ákos a faszom
Iszony
Iszony."
Nem semmi összetörés lehet amögött, ha egy fanatikus rajongó (aki ha lány, akkor az esetek nagy részében szerelmes is Ákosba), ilyeneket énekeljen...
Na, remélem egy kicsit meg tudtam világítani a dolgokat.
Egyébként az, hogy miért éppen Ikon, azt már nem értem én sem.