Creativus Creative Commons License 2022.11.10 0 2 3

A választ tudom!
Anélkül, hogy ismerném Gödel bizonyításának a részleteit.
Ez nem matematikai kérdés - szerintem - hanem a tudomány más területéhez tartozik. Ennek még nincs neve (Dr. Máté Gábor javasolt már egyet), és a biokémia, hormonok, immunrendszer és az agyműködést összefoglaló tudomány területe, karöltve a pszichológiával.
Hogy is kerül a csizma az asztalra? Úgy hogy az emberi gondolkodás - az utóbbi felismerések szerint - sokkal összetettebb, mint eddig véltük. S az emberi matematika, amikor emberi nyelven megfogalmazva állít valamit, illetve bizonyításokat végez, akkor ezt a mechanizmust használja. A kérdés az, hogy ezt helyesen működik-e vagy sem. Ha azonban ezt elemezni kezdjük akkor mindenképpen ellentmondásra jutunk. S végső soron Gödel is ebbe a csapdába lépett bele.
S ez a kérdés nem más, mint annak a firtatása: Mikor helyes a Gödel tétel, ha nem az, illetve mikor helytelen, ha mégis az.
Az ember - pontosan a véges voltú működése folytán - egy paradox lény, ám a hosszú evolúciós folyamatban ezt a paradoxont sikerült a minimálisra csökkenteni úgy, hogy csak a legritkább esetekben bukkan elő.
Akkor lenne paradoxonok nélküli, ha végtelen lenne (mint pl. amilyennek az Istent képzeli). S Gödel éppen ezt ismerte fel. S a tétele(i) kapcsán akár mindkét válasz lehetséges, és igaz (tehát az is, hogy helytelen), vagy pedig - ha ezt nem fogadjuk el - ellentmondásra jutunk.

A paradoxonból következik tehát az, hogy:

"A választ nem tudom!"

Megjegyzem még - és ez is egy új keletű felismerés -, hogy az ember foggal, körömmel kapaszkodik a gondolkodásba, s örömet okoz ez neki, aminek hosszú távú, és könyörtelenül érvényesülő hatása az, hogy ettől boldogtalanná válik, noha a gondolkodással éppen a boldogságot hajszolja. S ez az a boldogtalanság, ami biokémiai, hormonális, és agyfunkciós jelenség. Legjobban tenné - a boldogsága érdekében - ha nem gondolkodna, de ezt pl. még én sem akarom megtenni, mert szenvednék tőle. Ebből következik, hogy szenvedésre születtünk, s amelyet képtelenek vagyunk elfogadni, és foggal körömmel tiltakozunk ellene.

Előzmény: Cleaning Cloths (-)