1- 60 vagy 50Hz-es geneátor itt nem játszi szerepet, az CSAK a 440 Hz ALAPHANGOLÁSRÓL gondoslodik, és az EGÉSZ hangkészletet azonosan módosítja, na nincs rendben, -nem az egyes hangok relativ hangolását+,-én ezekről beszélek:
2. TISZTA HANGOLÁSon azt szokás érteni, hogy az egyes félhangok természetes felhangokból (amik az alaphang egésszámú frekvencia- többszörösei -ill. azok preciz oktávleosztása) álíttatnak elő, az eredmény: a félhangok nem pontosan az oktáv 1/12-ed részével lépegetnek. Ez a preciz lépegetés az u.n. "TEMPERÁLT" hangolás találmánya, azzal a kompromisszummal hogy az oktávon kivül minden félhang kicsit "hamis" a "tisztához " képest, (már a quint is), előnye: minden hangnemben egyformán viselkedik, mig a "tiszta" hangolás igazán csak a kiinduló hangolási alaphang HANGNEMÉBEN működik jól, egyre távolabbi hangnemekbe transzponálva egyre hamisabb lesz.( Ezért üdvözölték Bach-ék a "Jól-temperált" hangolást, ami ugyan picit de megszokhatóan hamis, de minden hangnemben azonos képet ad, egy ilymódon hangolt hangszeren bármely hangnemben egyformán lehet játszani. Ezt a kavarodást az un. "Pythagorászi-komma" -természetes fizikai jelenség -okozza, éredemes utánnanézni!
3. .."én régebben végig néztem"...dehogyan és milyen eredménnyel??, pontosan? NB. a mai hangológépek általában
Tempereált hangolási referenciát adnak-
BILLENTYŰS hangszereket már így hangolnak már párszáz éve. (Templomi orgonákat is!)
Csakhogy: ehhez precizen és FOLYAMATOSAN hangolható húrokra, sípokra v. generátorokra van szükség. A hammond -"fogaskerék" ilyeneket nem tudhat előállítani...megasztán más hangszereknek minden billentyűhöz sajátbejáratú külön "generátora" van, ami megintcsak nem adott a Hammondnál...(ehhez 61x9,(plusz a 12 külön basszus!) azaz 549+12 forgótárcsa kellene)...nem ragozom tovább a ma is homályosan tálalt területet, (magam is csak botorkálok a ködben!) a sok problémát amivel a Hammondéknak kompromittálni kellet...pl. gondolj bele: egy zongoránál egy adott billentyű egy hang magasságért felelős, a Hammondnál 9-ért! és ez a 9 kilenc nincs mind egyenként külön generálva, hanem "kölcsönkérnek" esetenként!!..
-Úgy vélem a tényleges végeredmény valamilyen kevert-módszerű kompromisszumos hangolás- talán ezért nerm találtam pontos infót róla...és vszinüleg izzasztó feladat lenne hajszálpontosan leklónozni...
-V.