Hali!
Hát alkottatok rendesen...
SLR alapvetően fogalmam sincs, milyen fogaskerekes szerkezetről beszélsz! Komolyan!
Itt vala egy kép róla. Én, őszintén, nem tudom, hogy mire gondolsz. A lünetta belső oldalán és a számlap szegélyén található számolótárcsa külső (lünettán lévő) felének mozgatását értelemszerűen a lünetta elcsavarásával végzed, a belső felület pedig fixen rögzített (hülyeség is lenne azt is tekergetni szerintem). A fogaskerekes dolog meg... A külső peremre gondolsz? Az egyszerűen csak a csúszás megakadályozását szolgálja.
A csavarok kérdése elég vegyes. Egyrészt rögzíthetik az üvegtartó rámát (ezt azért kicsit profibban is meg lehet csinálni), vagy szolgálhatnak egyszerű díszítőelemként. Viszont elképzelhető, és valószínűleg van olyan óra, amelyen tényleg az üvegtartó ráma rögzítésére szolgálnak, ezzel tulajdonképpen elvéve a lünetta eredeti funkcióját. Merthogy ebben az esetben ugye nem lehet forgatni.
Aztán. Bár sem a hagyományos mechanikus, sem az elektromos mozgatású szerkezeteket nem ismerem, az már feltűnt, hogy többféle van az utóbbiból. Az egyszerűbb kivitelű órák esetében a gyártók legtöbbször a legegyszerűbb kalibert használják: a hagyományos órákhoz hasonlóan a mutatók csak előre tekerhetők (például az én régi Casio órám is ilyen volt). A korszerűbb, illetve nagyobb értékű modellekbe szerelnek csak be a két mutatót teljesen függetlenül kezelő szerkezetet, amelyek egy része már kétirányú mozgatást tesz lehetővé (újabb Seiko Kinetic modellek). Aztán természetesen vannak a kronográfok és az analóg elektronikus stopperek. Az igény logikusan az, hogy a nullázás vagy a funkcióváltás legalábbis ne tartson néhány másodpercnél tovább. A gyártók többsége ezt az igényt tiszteletben is tartja, és jobbára olyan szerkezeteket használnak, amelyek gyorsan nullázhatóak.
Junghans. Német.
Te, kik azok az órajongók? :-)
Nem tudom. Alapvetően elektronikus szerkezeteket kell használniuk, már csak a rendszer miatt is. Szerintem nagyjából Seiko minőség. Persze nem az 5000 forintos.
Kenguru
Ez a Tissot dolog tényleg nem áll össze. Autoquartz szerkezetben bajosan vannak kövek, mert a szerkezet java része logikusan már elektronikus vezérlésű/kezelésű alkatrészekből áll. Egy mechanikus szerkezetből pár dolgot lehetne elméletileg elektronikus alkatrésszel helyettesíteni, de nem olyat, és nem annyit, hogy kijöjjön 17 kő a szerkezetre. Már csak azért is, mert a kvarc ugye a billegőt helyettesíti, és csak ennek a csapágyazása (megfelelő ütésbiztosítással) 4 követ jelent. Szal bővebb infó köllene az óráról.
Node slr koma is írt pár érdekességet. A csapágyazás lényege abszolute nem a kiszámítható működésben van, hanem abban, hogy mindkét irányban megfelelő kopásállóságot biztosít. Ez mondjuk egy köztes fogaskeréknél, amely napjában esetleg csak párszáz fordulatot tesz nem igazán lényeges, a billegőnél viszont annál inkább, hiszen az naponta 24x28800 alkalommal mozdul meg egy 4 Mh-es szerkezetben (és tesz meg valamekkora fordulatot). Ez egy fém-fém csatlakozásnál még a leggondosabb ápolás mellett is igen hamar kikopna.
te_o
Hehe. Majd irok.
Egyrészt a rotor (az automatikus órákat felhúzó lengősúly) alapvetően nem kő alapú csapágyakon nyukszik, hanem sokkal nagyobb ellenállóképességű golyóscsapágyakon (legalábbis a normálisabb modelleknél), ide tehát nem lehet követ számolni. Egyébként a kö egy nagyobb ejtésnél vagy odaverésnél a rotor iszonyú tömegétől azonnal eltörne.
MrsBates!
Köszönthetünk tényleg kezicsókolommal?! :-)
Remek ízlésről tettél tanúbizonyságot. Vannak egyébként nagyszerű női automata modellek is, csak sajnos nem túl nagy számban. Elméletileg semmi akadálya nem lenne egy autómata felhúzású szerkezet női méretű tokba való integrálásának. Az egyik legnagyobb számban gyártott, nem kronográf ETA kaliber, a 2892-2 például csupán 25,6 mm átmérőjű és 3,6 mm vastag. Ezt egy 30 mm-es tokba elméletileg kényelmesen bele lehetne tenni. Bár ez még messze nem igazi női méret, de már közelít hozzá.
Érdemes nézegetni egyébként a kaliberek méreteit és főleg járástartalékait ezen az oldalon. Például a Piguet 11.50 kalibert csupán 100 órányi (4 nap és 4 óra!!!) járástartalékkal, vagy a Lemania 2010 kalibert mindössze 2,08 mm vastagsággal... Ez kérem az óragyártás szépségének krémje! :-)
Megjelent az Óra Magazin!!! Tessék szépen megvenni és olvasgatni!
Szép napot mindenkinek!
Prof