Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.05 -2 0 11636

Pedig megérdemli az anyag a tölgyfahordót:) nekem már a 3 éves anyagnál ami  érlelődik,vaníliás,kókuszos jegyek érezhetőek a párlatban,pedig normál erjesztéssel készültek a párlatok,az 1 hetes erjesztéssel.

Biztosan meg van miért csinálják a nagy gyártók rövid erjesztéssel,gondolom állandóan kémiailag kielemezve...de házi szinten ennek nagy jelentősége nincsen....ismerősi,rokoni vissza jelzésekkel megelégszem pláne van olyan rokonom,aki szinte minden évben egyszer kóstolja meg valamelyik anyagomat...éppen pár hete utoljára...és megszólal: meglepően finom.Vagy éppen egy hölgyike a barátjával napokban,kóstolta az érlelt kukoricás és rozsmalátás cuccost,és nagyon bejött nekik,sokadik emberként mondták,ezt kellemes kortyolgatni,nem kell mellé cola sem.

Ezzel nem azt írom megerősítve,hogy enyém a legfinomabb házilag főzött whisky egyáltalán.Csak a visszajelzések alapján gondolja az ember,hogy jó úton jár.Ezért a "főbb csapásirányú" anyagokon nem változtatok.Viszont szoktam kísérletezgetni pl zabos- zabmalátás párlat,singlemalt rozs stb...ezek ilyen kisebb 5 l-es demizsonban pörkölt tölgyhasábon érlelődnek.

PL 2 thumperel főzve gazdaságosabb a kihozatal,és az up-ig(farkáig) nem igen jönnek durva gabonás ízek illatok...az eleje+farka pedig úgyis (le)tisztul egy következő lepárláskor.Nem tudom mivel főzöl,de thumperekkel finomítottabb anyagot tudsz elérni,mint a kisüsti módszerrel,3 tumperrel meg aztán brutálul lefinomított whiskit tudhatsz magadénak.

Itt igazából a turbó élesztőn kívül,nem nagyon van mód a gyorsított erjesztésre...a kapható whisky élesztők sem azok...de szerintem házilag ezt a dolgot nem is kell kihegyezni annyira  :)

Előzmény: Vapor53.898 (11635)