phls Creative Commons License 2000.03.09 0 0 123
HELYESÍRÁSRENDŐR: Igazad van, lényegében egyetértek veled, ha nem is magában a büntetés módjában.
Egy dolog viszont hibádzik: ha magadra is vonatkoztatnád az óhajodat, akkor téged 3 napra kellene kizárni, s ebben nincs benne a vogyok=vagyok (ez sima elírás). Ha továbbmegyünk, s nem csak a helyesírási, hanem a nyelvhelyességi hibákat is büntetjük (mondjuk 2-2 nappal), akkor egy munka- vagy akár egy teljes hetet is ki kellene hagynod. -- Bocs, nem cikizni akartalak, csak a dolog nehézségére szerettem volna rámutatni.
Este, a meccs után akadtam a topikotokra, s eddig (nézzétek meg e hozzászólás idôpontját) csak ezt olvastam. Az elejétôl a végéig. A "legszívembôl" szóltok. Nagyon sok gondolatom van e témákról, de szerencsére most megmenekültök tôlük, mert már alig látok.
Azért csak egyet: ez a pénzmosásintézetváltás :) nagyon felkavarta a kedélyeket. Nem csoda. Az egybe- és a különírást amúgy is a magyar helyesírás egyik rákfenéjének tartják; az esetünkben alkalmazandó mozgószabály pedig épp az a szabály, amely még ezt is übereli. Hiába emeli ki a szabályzat: az egyébként különírt alakot csakis ALKALMI jelleggel írjuk egybe. Sokunk vizuális típus, és egyáltalán nem csoda, sôt, természetes, hogy megzavarodik, ha az egyik helyen azt látja: ortopéd cipô (hadd példálózzam e rövidebb kifejezéssel), a másikon ugyanez, csak egybeírva - igaz, utána az áll, hogy: "-készítô". Akik elveszítették a fogadást, gondolják meg, mi/ki az ortopéd: a cípô vagy a suszter? Azaz: ortopédcipô-készítô vagy ortopéd cipô-készítô? (Munkarövidítésként: OCK.)
A Szabályzatban egy olyasféle elv érvényesül, mint a sakkban: vereség=különírás: 0 pont. Döntetlen=kötôjeles írás, amolyan se ilyen-se olyan, vagyis köztes megoldásként: fél pont. Gyôzelem=egybeírás: 1 pont. Több lehetôség nincs. Namármost: hogyan írjuk az OCK-t, ha az O és a C logikailag szorosabban kötôdik egymáshoz, mint a K az egészhez, és a kapcsolódás fokát pontokban kell kifejezni? Világos, hogy 3 eset lehetséges: "OC K" vagy "O-C K" vagy "OC-K". Az elsô két megoldás két szót eredményez, de ez a magyar nyelv szellemétôl nagyon idegen (ld. a "Hirdetés feladás", "Bútor bolt", "Bélyegzô készítés" típusú iszonyatokat). Így hát - ha a fent említett elvet tekintjük elsôdlegesnek - az egyetlen (igaz, kín-) megoldás az "OC-K". Ez egyetlen összetett szó (mint a "CK"), csak kötôjel is van a fô összetételi határon, s valóban zavaró benne, hogy itt ALKALMILAG az "O"-t és a "C"-t egybeírjuk. Azért KÍNmegoldás.
Én meg tovább nem KÍNozlak benneteket. Csak azt mondtam el, amit Hatvani Szabolcs már megtett - igaz, neki néhány karakterrel kevesebb is elég volt, amikor rámutatott: ha az a+b kifejezést szorozzuk c-vel, akkor zárójelek szükségeltetnek az összetartozás kifejezésére: (a+b)*c.