Köszönöm Férfi a tapsot, - meghajoltam. Nálam is 3 fázis van, eddig pontosan nem mértem le, hogy mi melyik körön van, - ismét megerősítem. Egy kókler vagyok, aki több évtizedig színpadtechnikával foglalkozott - úgy is mondják, hogy road. De láttam az erős- és gyengeáramú villanyossággal tudományosan foglalkozó kollégáim tudatos viselkedését. (Alig van banda az országban, akikkel ne lett volna dolgom.) Tehát én is akár több balkonszolárt is tudnék működtetni, de a leválást a rendszerről, hogy kvázi szigetüzemben ketyeregjek, aksi betáplálás nélkül, a logikám szerint a kismegszakítóval való babrálás jelenti...én azért is csaptam bele ebbe a témába a napelemes szcénán belül, hogy mintegy "provokáljam" azokat a műértéket, akik valóban műértők, - mert ha már a földön vagyok, onnan igyekszem mindig valamit fölvenni. :) Látom, hogy az elhelyezéssel kapcsolatosan is beszélgetsz, azt gondolom, hogy teljesen mindegy, hogy az balkonon, a fészertetőn, vagy a kutyaházon van. A lényeg a tájolása, én sem erkélyre helyezem majd...a megtérüléssel kapcsolatban még tovább viszem a fonalat, mintegy hangosan gondolkodva. Sok hirdetésre az "adminisztratívan" gondolkodók és a gyanútlanok azért ugranak rá, mert "ingyenes lesz az áramszámla". Ezen a fórumon nem mondok újat azzal, hogy van a fogyasztáson kívül a számlán még annyi kőccség, hogy azon a Stanci néni, de a védelemre szoruló, gyenge és elhanyagolt háziasszonyok sem igazodnak el, akár MILF korúak, akár még előtte vannak. Haladjunk. Maga a befektetés sok-sok évnyi áramszámla előre kifizetését hordja magában, ez akkor, amikor az egészség a legfontosabb igen kiszámíthatatlan...persze, persze. Az ingatlan értékét ugyan növeli és a gyerekek is számítanak, - én ennek ellenére a mostani jogi környezetben és a hintaló politikusok okán ezt figyelmen kívül hagyom. Ha majd és a majd nincs közel, a hálózati rendszert annyira fejlesztik, hogy a Paks2-t de még a háztartási napelemek betöltését is bírni fogják és akkor majd föllélegeznek, hogy végre be is táplálhatok, jöhet egy olyan ötlet, hogy: ezek pénzt keresnek ezzel, adózás nélkül. A szumma: én azt preferálom, hogy a rezsitámogatott éves keret alatt tartsam a fogyasztásomat és ehhez egy balkonszolár elég. Erre lehet azt mondani, hogy ha akár adót is kivethetnek a betöltésre hivatkozva, akkor akár a támogatott mennyiséget is csökkenthetik. Igen, ez így van, de ennek ellenszeréről majd akkor fogok gondolkodni amikor bekövetkezik. Ahogyan amíg nem vetnek ki adót a telepítetteknek az elszámolás utáni pozitív értékre, addig ők se fognak agyalni ellenlépésre. De, ettől még a megtérülési idő nagyon hosszú és közben jönnek majd az amortizációs hibák, az inverterről nem is beszélve, bár a telepítők eskü alatt vallják, hogy jó lesz az, csak a kapuig kijussanak már. Az benne van a pakliban, hogy akár a rezsitámogatott mennyiséget csökkentik, akár az árat megemelik, de ismétlem. Ezek ellen majd akkor, ha bekövetkezik, ettől még az autó guminyomását figyelem, mielőtt valaki azt hinné, hogy nem tudok előre gondolkodni. Viszont ebben a kérdésben aki akár csak 3 évre előre is bármilyen biztosat állítani tud, az nagyon tud valamit, hozzák elém és leszopatom a Sz. Józsival, én fizetem. Ebben a helyzetben az elérendő cél az éves 2.523kwh mennyiség alatti fogyasztás, - minden másra való fölkészülés a szar gyurmázása. A jelenlegi 36 forintos árral számolva minden több milliós befektetés egy lutri. Ezen az áron, még ha az inflációt követi, még akkor is hasznosabb egy gyári kész balkonszolár egyszerű bedugása, mint mindenféle engedélyek, támogatások utáni nyöszörgés és hónapokig tartó kínlódás meg egyéb baszakodás, menet közbeni jogszabály változtatás el- és kikerülésével. A balkonszolár használata pedig ott ahol nem az utcafronton lóg, eléggé ellenőrizhetetlen, illetve házkutatási papír lobogtatása is szükségeltetik a fölkoncolásához. Így szocializálódtunk, a rendszer kényszeríti ki ezt. Vannak persze szerencsésebbek ilyen vagyok én is azzal, hogy 3 fázis van és akár többet is használhatok, illetve akár úgy is használhatom az illegalitásban ezt az illegális szerkezetet, hogy még én is alig találom meg...olyan hülye pedig mindig lesz, aki a kendert az erkélyén nevelgeti, mielőtt drogos buzi leszek közlöm. Nem úgy vagyok öltözve, meg különben is. Nekem mindegy ki basz seggbe, de az nő legyen még smasszerból is. Egy több milliós beruházás 36 forintos kwh áron még akkor is hosszú megtérülési idő, ha közben az egészség se a rendszerben, se az emberben nem romlik. A fogyasztást kell a 2.523 kwh éves szint alatt tartani, minden más egy lutri. Az pedig nincs, hogy: "telepítsen napelemet, ingyen lesz a fogyasztása". Ez a piacnak a megbaszása, a piac pedig nem ilyen még Kohn bácsinál sem. Aki amúgy így gondolkodik: Azért akarok jól járni, hogy ne járjak rosszul és engem a pénz se boldogít. A kamat az más. - Köszönöm a figyelmet, átadom a szót a következőnek. :)