vitorla123 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 43008

Binokulárt szeretnék venni, ki is néztem netes vélemények alapján a Scopium 10-50WA-t, de gondoltam itt is rákérdezek, mert nem tudom mennyire jó. Egy Dobson mini Newton távcsövet akartam venni, de a gyerekek miatt a kétszemes kukker kezdésnek sokkal jobb lenne, továbbá sose volt binokulárom, és kíváncsi vagyok, milyen az égbolt rajta keresztül. Viszont semmi képet nem találok neten, hogy kb. milyen a kukkerben a megjelenített kép, vannak e színek? Nem olyan Andromédára számítok, amit sok óra expó és PS-el színeznek ki, de tényleg nem tudom mire számítsak, valamiféle fehér foltra? Vagy színek is vannak, pl a Fiastyúk kékes, vagy ugyanúgy egy szürkés ködnek látszik? Sajnos a környezetemben senkinek sincs távcsöve, és 0 érdeklődik az esti égbolt iránt, így nincs semmi amivel kipróbálhattam volna. Úgy gondolom kb. 20 ezer még nem vészes, viszont többszörösét nem adnám érte, ha "csak" fehér ködös foltok jelennek meg. Sajnos nem találok semmi támpontot neten, hogy pl. ps-el átszerkesztenek egy Jupitert, vagy egy Orion-t, és az a támpont körül-belül, ha ilyen binokulárral megnézem. Nyilván nem várok ennyitől holdakat is, csak érdekelne, mennyire elmosott egy objektum színre egy ilyen távcsővel.