van_Persil Creative Commons License 2022.10.24 -17 0 27103

Ha nem beszéltél velük: nem lehet, hogy csak megmintáztak bizonyos tökéket, nem feltétlen azokat, amelyek fertözöttek voltak? Legalábbis nálam így csinálják (eddig még nem találtak a.s. fp.-s tökéket).

Amúgy ha ilyen zöld vesszöjü tökét látsz, azt feltétlen szedd ki, mert abban valamilyen fitoplazma van (ezek sejtfal nélküli egysejtüek, nyáron a hajtásokban vannak, télire lehúzódnak a gyökerekbe, ezért is kell még a gyökereket is kiszedni, nehogy a gyökérröl kihajtó hajtásokról továbbterjedjen. Ami rossz, hogy az a.s.fp. ott van az iszalagban és a csallánban is).

amúgy az a 120-130 fertözött töke nagyon soknak tünik. rövidcsapos metszést alkalmazol? Ha igen, nem gondolkodtál áttérni a guyotra? Annál kevesebb a régi fás rész,igaz, hogy nyári stresszben ez nem jó, viszont a régi rész kérgében -mivel kevesebb van belöle- kevesebb kártevö/kórokozó tud áttelelni. Nem tudom az amerikai szölökabóca pontos életciklusát, de azt tudom, hogy a szölö (több éves) kérgében kezdi, onnét megy le a talajba, majd a levelekre. kevesebb régi fás rész=kevesebb kabócapete.

Amit feltétlen csinálj meg tavasszal: rügyfakadáskor (amennyire csak lehet, elkapva pont a rügypattanás idejét) olaj+kén lemosóval menjél, közvetlen virágzás után am.sz. kabóca elleni szerrel, majd zöldborsó állapotnál is.

Én amúgy úgy tudom, hogy ha több beteg töke is van egy területen, akkor 100 m-es kerületü körben minden tökét ki kell vágni. hogy pontosan mennyi is a "Több", azt sajnos nem tudom.

Én a helyedben mindenképp felkeresném a területileg illetékes növényvédelmi felelöst. Vagy ö is kint volt személyesen a jelölésnél, vagy tudja, hogy kik jelöltek és el tudja mondani, hogy mi ilyenkor a teendö és a lehetséges forgatókönyv.

Előzmény: Zalancelot (27102)