Maci_P Creative Commons License 2022.10.21 0 0 20624

A borban igazából a harmónia az egyik legfontosabb. Ehhez érett termés kell, és igen, megfelelő sav és cukortartalom. Nem akarom itt hosszan boncolni, de fajtája válogatja, mik ezek az értékek. A rezi fajtáknak a savszerkezete sokkal bénább, mint a tiszta vinifera fajtáké, így a savval óvatosan kell bánni (a direkttermők meg persze katasztrófa szintűek savszerkezet szinten, de ez egy másik történet). Persze tudom, van, akik nem tudják, mit is jelent, amit leírtam, mert nincs akkora borkóstolási tapasztalatuk, de múltkor épp egy társaságnak bemutattam.

Na a Néró egy magas cukorfokkal érő, savát relative hamar elveszítő fajta, így nehezen található meg a szüret ideális pontja, sokan inkább leszedik rozénak, olyanok is. Pedig a fajtában nagy a potenciál, csak hagyni kell megérni, és be kell áldozni egy kis savat, de még mindig kitunő siller lesz belőle, közel vörösbor színvilággal (egy nap héjon).

Valaki más írta, de ide írom azt a választ, amit neki szánok: Néróból nincs sok klón, konkrétan az alapn Néró, és 2-3 éve jött egy variánsa ki, de abból még nem sok embernek lehet eltelepítve. Nem túl termékeny fajta, legjobban szálvesszőn terem, általában 2 normális fürtöt, vagy egy nagyobbat, viszont az akár lehet fél-háromnegyed kilós is. Éppen ezért terméskorlátozni kell. Pl. azért is, hogy a végeredmény a borban egy koncentráltabb anyag legyen. Én igyekszem 2 kg. alatt tartani. A száraz években ez annyira jól megy, hogy 250+ tőkéről is éppen van 100l borom :-( Borszőlőt 0.8-1m tőtávra érdemes tenni, de ez persze sortávtól is függ, az meg úgy 2m minimum. A kordonos és a bakművelés között is vannak különbségek cukorfokban, és nem csak azért, mert a bakművelésen nem igazán lehetett egy tőkén 4-5kg-ot tartani.

Na, most ennyire volt időm, majd ha van valami kérdés, igyekszem válaszolni (emailben is lehet kérdezni).
Ja, ha valaki nem minőségre, hanem mennyiségre megy, akkor ne vegye figyelembe, amit írok ;-)

Előzmény: cliffgreen (20617)