Nem sokat értek a borkészítéshez, de úgy tudom, a cukorfok az egyik szükséges, de nem elégséges feltétel, a másik a savtartalom.
Úgy is lehet magas a cukorfok, ha túlérik a szőlő, de akkor már csökken a savtartalom, eltűnnek az aromák.
Pont ezért érdekel a tőtáv is, mert mi a hátránya, ha sűrűbben van ültetve az a Néró és 2kg jön le egy tőkéről? Magasabb savtartalom mellett eléri már ezt a cukorfokot?
Keresztapámnak egy délkeleti fekvésű domboldalon volt nagy bakművelésű Othello szőlője. Mindig október elején szüreteltük. Az utolsó éveiben (10-15éve) sokszor már túlérett volt, magas cukorfokkal viszont a borban nem volt már meg a jellegzetes Othello íz.
A '90-es években még jó volt az október eleji szüret, alacsonyabb volt a cukorfok, de jellegzetes ízű bor volt. Nekem ízlett - a ledarált szőlőből préselés nélkül merte a mustot (vesszőből font hengerek voltak a kádban), ebből lett a "színbor".
Nekünk 3 tőke Othellonk van, de már szeptemberben leettük, októberre már túlérett volna.
Piacon vett most a feleségem Othellot, éretlen, nem tudom, hogy csinálták...